Gipskruid - Gypsophila paniculata
Gipskruid is een echte alleskunner die zich zelfs op de moeilijkste plekken prima kan redden! De lage plant met kleine, witte bloemetjes is favoriet als voegenvuller, maar kan ook gewoon erg mooi zijn in je tuin. Vergis je niet in gipskruid, want deze plant is ook een absolute favoriet in boeketten, waaronder bruidsboeketten! Laten we eens verdiepen in gipskruid, die we ook kennen onder de naam ‘sluierkruid’.
Inhoudsopgave
- Wat is gipskruid?
- Welke soorten gipskruid zijn er?
- Waar en wanneer zaai je gipskruid?
- Hoe zaai je gipskruid?
- Wat zijn de verzorgingstips voor gipskruid?
- Is gipskruid giftig?
- Welke ziekten of plagen kunnen gipskruid aantasten?
- Weetjes over gipskruid
- Gipskruid kopen bij Graszaaddirect
Wat is gipskruid?
Gipskruid is een prachtige eenjarige plant die oorspronkelijk voorkomt in droge, dorre gebieden met bergen en rotsen. Het is dan ook geen wonder dat gipskruid het erg goed doet in rotstuinen. Maar, mocht je een prachtige voegenvuller zoeken voor je stenen of betegeling, dan hoef je ook niet verder te zoeken. Deze prachtige, vaak witte bloemen, zullen ook goed tot hun recht komen in siertuinen of bloementuinen. Gipskruid is een lage plant en zal niet hoger worden dan 50 cm. Dit maakt het dus een prachtige plant om te mengen met verschillende bloemenmengsels. Gipskruid wordt ook regelmatig gebruikt in een boeket met wilde bloemen en snijbloemen, doordat de kleine witte bloemetjes de grotere bloemen op de perfecte manier accentueren.
Gipskruid is een zeer makkelijke plant die op veel moeilijke plekken kan groeien en gedijen.
Welke soorten gipskruid zijn er?
Gipskruid kent verschillende soorten en varianten. Elk type heeft zo zijn eigen kenmerken die kunnen bijdragen aan boeketten en arrangementen. Zo heb je bijvoorbeeld het grootbloemig gipskruid. Deze heeft, zoals de naam al doet vermoeden, grotere bloemen dan de gemiddelde gipskruid. Deze bloemen komen vaak voor in boeketten doordat de uitstraling erg luchtig is.
Naast de bekende witte bloemen van gipskruid, bestaan er ook verschillende varianten van gipskruid met andere kleuren bloemen. Denk hierbij aan verschillende kleuren roze en paars. Dit kleurbloemig gipskruid is een eenjarige plant die zeer populair is in borders en bloembedden.
Ook bestaat er schermgipskruid. Dit type groeit erg dicht op de grond en is daarmee een echte bodembedekker. De compacte bloemen zijn ook erg populair in rotstuinen. Een variant die lijkt op het schermgipskruid, is het kruipend gipskruid. Deze verspreidt zich over de bodem als een ultieme bodembedekker. Hiermee worden randen, paden en muurtjes vaak een stuk mee opgefleurd.
Waar en wanneer zaai je gipskruid?
Gelukkig is gipskruid een zeer makkelijke plant die niet erg veeleisend is. Zo is gipskruid te planten in borders, bloembakken, voegen of simpelweg op een veldje. Hou er wel rekening mee dat dit plantje gek is op veel licht en voldoende vocht. Maar zoals we al zeiden: gipskruid is erg makkelijk. Daardoor is een plek met halfschaduw en een iets drogere bodem ook geen probleem.
Tip van ons: Zaai in twee rondes. Doe de eerste ronde in mei en de tweede ronde in juni. Hierdoor zullen de bloemen niet tegelijk bloeien, waardoor je nog langer zal kunnen genieten van de bloei van de prachtige kleine, witte bloemetjes.
Hoe zaai je gipskruid?
De losse bloemzaden van deze plant kunnen, na het omspitten van de bodem, op twee manieren worden gezaaid. Voor een nette border raden we aan om spaarzaam de zaden op 5 centimeter afstand van elkaar te zaaien. Ga je voor een iets meer natuurlijke look dan kan je de zaden lukraak met de losse pols uitstrooien over de plek van bestemming. Eventueel kan je de zaadjes wat aandrukken. Hierbij kan je een tuinwals gebruiken, maar eroverheen lopen of ze met de hand aandrukken kan ook.
Gipskruid kan groeien in velden en bermen, maar is ook zeer geschikt als ‘voegenvuller’.
Wat zijn de verzorgingstips voor gipskruid?
Wanneer gipskruid eenmaal op een gezonde manier staat, heb je er vrijwel geen omkijken meer naar. Gipskruid heeft vrijwel geen verzorging nodig omdat het zo’n makkelijke plant is die ook goed gedijt in gebieden waar andere planten het lastig hebben. Zo heeft gipskruid eigenlijk vrijwel geen water nodig. Wekelijks een klein scheutje water is prima, tenzij er al een klein buitje voorbij is gekomen.
Wel is het handig om gipskruid jaarlijks een keer een snoeibeurt te geven. Ook volstaat het om gipskruid met je jaarlijkse ronde met meststoffen even mee te nemen. Doe dit in het voorjaar, vrijwel direct nadat je het gipskruid gesnoeid hebt. Niet al het gipskruid is winterhard. Mocht je willen dat je gipskruid de winter overleeft, dan kun je de plant in de winter afdekken met een laagje mulch.
Waar heeft gipskruid haar naam aan te danken?
Wanneer je de wetenschappelijke naam “Gypsophila” gaat ontleden in het Grieks, krijg je de woorden gypsos en philia. Gypsos betekent “gips”, en phila betekent “liefde”. Dit komt doordat sommige varianten gipskruid dol zijn op een kalkhoudende bodem. Muralis betekent op of vlak bij muren groeien.
Welke ziekten of plagen kunnen gipskruid aantasten?
Gipskruid is een sterke plant en nauwelijks gevoelig voor plagen, schimmels en ziekten. Zie je tijdens de verzorging van gipskruid slijmerige, grijze of zwarte vlekken op de stengelbasis, dan kan dit duiden op stengelrot. Deze ziekte kan leiden tot het afsterven van de gypsophila. Je kunt dit voorkomen door de grond goed los te maken en voor een drainagelaag te zorgen. Op deze manier kan er geen water rond van de plant blijven staan.
Gipskruid wordt vaak gebruikt in boeketten om de grotere bloemen te accentueren.
Weetjes over gipskruid
- Gipskruid staat symbool voor onschuld en puurheid. Dit is dan ook de reden dat gipskruid erg populair is als toevoeging in bruidsboeketten en decoraties.
- Naast de symbolische betekenis, wordt gipskruid ook vaak toegevoegd aan boeketten door haar lange houdbaarheid. Na het drogen zal gipskruid de vorm en kleur behouden. Hierdoor past gipskruid ook prima thuis in een droogboeket.
- Hoewel de meeste mensen alleen de witte variant kennen, komt gipskruid ook voor in verschillende tinten roze en paars.
- In sommige culturen werd gipskruid vroeger gebruikt voor de behandeling van verkoudheid, hoest- en spijsverteringsproblemen.
- Gipskruid werd voor het eerst gecultiveerd in het oude Egypte en heeft sindsdien een speciale plaats in de tuincultuur.
Gipskruid kopen bij Graszaaddirect
De kleine witte bloemetjes staan prachtig in je tuin, tussen je voegen of in een boeket! Deze plant is onderhoudsarm en kan prima gedijen in moeilijke omstandigheden. Gipskruid kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten!