Korenbloem - Centaurea cyanus
04/02/2025 - 14:14

Korenbloem - Centaurea cyanus

Met haar stralend blauwe bloemen en charme is de wilde korenbloem een echte blikvanger in elke tuin! Of je nu de natuur een handje wilt helpen of gewoon van kleur houdt, korenbloemen zaaien biedt verschillende voordelen met zich mee. Duik mee in de wereld van de korenbloem en ontdek waarom deze bloem zo geliefd is bij zowel mensen als nuttige insecten!

Inhoud

Wat zijn korenbloemen?

De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd,  is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. De korenbloem staat bekend om haar prachtige felblauwe bloemen en groeit tussen de 30 en 60 cm hoog. De korenbloem staat in bloei vanaf juni tot september en zijn daarom echte zomerbloemen! 

Er zijn inheemse soorten, die belangrijk zijn voor bestuivende insecten, en cultivars, die speciaal geselecteerd zijn op hun visuele eigenschappen. Hoewel korenbloemen zichzelf makkelijk uitzaaien, is het belangrijk om te kiezen voor soorten korenbloemen die inheems zijn als je bijen wilt helpen. Deze bloemen zijn rijk aan nectar en bevatten meeldraden met stuifmeel, wat ze aantrekkelijk maakt voor bijen en hommels.

Korenbloem bij bestuivers

Korenbloem: vaste plant of eenjarig?

De korenbloem is een eenjarige bloem, wat inhoudt dat het leven van de korenbloem binnen één jaar voltooid is. Er wordt vaak onterecht gedacht dat de blauwe korenbloem meerjarig of zelfs een vaste plant is. Dit is niet het geval, hoewel de plant zichzelf wel makkelijk uitzaait. De eenjarige bloemzaden zijn winterhard, waardoor ze vaak meerdere jaren in de bloei kunnen staan.

Wanneer zaai je korenbloem?

Het beste zaaimoment is vanaf maart tot en met begin mei. Ook kun je de korenbloem voorzaaien binnenshuis en later verspenen, naar bijvoorbeeld de border in de volle grond. De voordelen van de korenbloem zaaien binnen in huis, is dat je de bloeitijd kunt verlengen doordat de planten sterker en weerbaarder zijn zodra ze naar buiten gaan.

De korenbloemzaden worden ook weleens in oktober of november gezaaid, aangezien ze winterhard zijn. Wanneer de korenbloem te zaaien is dus vooral afhankelijk van jouw eigen wensen.

Hoe zaai je korenbloem?

Korenbloem zaadjes zijn gemakkelijk te zaaien, zowel met de hand, met een zaadstrooier of zaaimachine. Omdat het een donkerkiemende plant is, moeten de zaden ongeveer één centimeter onder de grond worden gestopt. Dit bevordert het kiemproces, dat meestal tussen de 5 en 10 dagen duurt. De korenbloem standplaats is een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zaai de zaden op ongeveer 10 cm afstand van elkaar, zodat de bloemen genoeg ruimte hebben om uit te groeien.

 

 

Verzorging van de korenbloem

Korenbloemen zijn echte zelfvoorzieners. Ze groeien goed op droge, doorluchtige gronden, zoals je die vaak aantreft op akkers. Alleen bij langdurige droogte kan het nodig zijn om de bloemen wat extra water te geven. Om hun bloei te bevorderen, kun je ze in de zomer een beetje mest geven, bij voorkeur een langzaamwerkende soort.

Houd de grond rondom de planten goed los, zodat de wortels goed kunnen ademen en water en zonlicht optimaal worden opgenomen. Om de korenbloem bloeitijd te verlengen, is het belangrijk om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te produceren. Als de bloei aan het einde van het seizoen stopt, kun je de verwelkte bloemen in de tuin laten staan. Ze zullen zichzelf uitzaaien voor het volgende jaar en zo krijg je opnieuw een prachtige bloei!

Is een korenbloem eetbaar?

Ja! De bloemblaadjes van de korenbloem zijn eetbaar. Ze voegen een vrolijke, kleurige touch toe aan salades, kwarkgerechten of bijvoorbeeld kruidenboter. Of je nu een maaltijd een feestelijk tintje wilt geven of gewoon een smaakvolle toevoeging zoekt, de blauwe korenbloem doet het goed op je bord!

De gezonde eigenschappen van korenbloem thee

Wist je dat je van gedroogde korenbloembladeren ook een heerlijke thee kunt maken? Korenbloemthee heeft een frisse, bloemige smaak en staat bekend om zijn positieve effecten op het immuunsysteem. In de volksgeneeskunde wordt het ook vaak gedronken bij reumatische klachten. Dus niet alleen lekker, maar ook gezond!

Korenbloemen thee

Leuke weetjes over korenbloemen

  1. Geen echte bloemblaadjes
    Wat we als bloemblaadjes zien, zijn eigenlijk omgevormde bladeren, ook wel bloemdekbladen genoemd. De echte bloempjes van de korenbloem zijn klein en geel en zitten verstopt in het midden.

  2. Van akker naar tuin!
    Vroeger groeide de wilde korenbloem vooral tussen graanvelden, maar door moderne landbouwtechnieken is hij daar zeldzamer geworden. Gelukkig kun je hem nu eenvoudig zelf zaaien!

  3. Symbool van hoop
    Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide de korenbloem op de slagvelden van Frankrijk en België. Soldaten zagen de bloem als een teken van hoop, en in sommige landen wordt hij nog steeds gebruikt bij herdenkingen.

  4. Een natuurlijk kleurstof
    Vroeger werd de korenbloem gebruikt als blauwe verf voor stoffen en inkt. Zelfs nu wordt hij soms nog ingezet als natuurlijke kleurstof in voeding en cosmetica.

Korenbloem zaden kopen bij Graszaaddirect

Wil je zelf korenbloemen zaaien? Ondertussen weet je wanneer korenbloemen te zaaien, hoe je ze zaait én hoe je ze kunt onderhouden. Bij Graszaaddirect ben je aan het juiste adres voor korenbloemzaden. We bieden zowel losse bloemzaden als bloemenmengsels aan waarin de korenbloem een prachtige plek krijgt. Maak van je tuin een kleurrijke bloemenzee met de mooiste veldbloemen, inclusief de betoverende blauwe korenbloem!