Madeliefjes - Bellis perennis
06/09/2022 - 10:01

Madeliefjes - Bellis perennis

Het madeliefje, wie kent ze niet? De prachtige witte bloemetjes zie je vaak verwilderd opduiken tussen het gras. Voor de persoon die een gazon als biljartlaken wil, is het een irritant onkruid. Maar madeliefjes zijn juist ontzettend leuke veelzijdige bloemetjes. Het is een bloem die makkelijk te zaaien is. Daarnaast is het beeldschone kleine bloemetje ook ontzettend nuttig. We vertellen je dan ook maar graag waarom madeliefjes de perfecte bloemen voor in elke tuin zijn. 

Inhoudsopgave

Wat zijn madeliefjes?

Madeliefjes kennen we bijna allemaal wel. Dit zijn de bloemetjes die je vaak tussen het gras kan vinden. Misschien ken je ze wel uit je kindertijd waarbij je de bloemetjes tot een bloemenkransje vlocht. Het zijn enorm leuke en vooral tijdloze bloemetjes die een saai veldje kunnen omtoveren tot een magische bloemenoase. De witte en soms ook roze bloemetjes met een prachtig geel hart vormen prachtige dicht begroeide veldjes. Hierdoor zijn ze perfect als bloemetjes tussen het gras, border, bloemenweide of als levende bodembedekker. De Bellis perennis, zoals madeliefjes ook heten, is een naam die uit het Latijn komt. Bellis komt van het woord bellus dat “mooi” betekent en perennis dat “overblijvend” betekent. Dat betekent dat deze prachtige bloemetjes het jaar erna gewoon weer terugkomen. Met madeliefjes maak je van elke tuin, een tuin waar je uren lang in kan wegdromen. En heb je kinderen? Dan zorgen ze voor uren lang plezier met het maken van prachtige bloemenkransjes. Geen zorgen, geplukte of gemaaide madeliefjes komen snel weer terug, tenzij ze met de wortel uit de grond worden gehaald.

Madeliefjes - Veldje met madeliefjes in het gras

Madeliefjes - Veldje met madeliefjes in het gras

Madeliefjes zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ze zijn ook enorm nuttig. Het is namelijk een goede bloem om bijen en vlinders naar jouw tuin te halen. De bloemen maken veel stuifmeel en nectar aan waar deze nuttige beestjes dol op zijn. Daarom zijn ze ook vaak te vinden in inheemse bloemenmengsels en bijenmengsels.  En niet alleen insecten zijn er dol op. Voor paardenhouders is het madeliefje een teken van een uitstekende weide voor paarden. Met name weides die ingezaaid zijn met speciale mengsels voor paarden. Daarnaast zijn madeliefjes een enorm goede bron voor onder andere kalium en inuline. Inuline is daarbij een goede probiotica voor paarden die hun darmflora stimuleert.

Waar en wanneer zaai ik madeliefjes?

Deze kleine, maar beeldschone bloemen zijn ontzettend makkelijk te zaaien. Er zijn slechts een paar dingetjes waar je rekening mee kan houden voor het allerbeste resultaat. Madeliefjes groeien het best op goed omgespitte bodems en met name op plekken met veel zon of halfschaduw.

Het tijdstip is niet heel precies. In principe kan je van mei tot het einde van juni de losse zaden zaaien op de plek van bestemming. Toch kan je dit het beste doen bij temperaturen van 20 °C. Bij deze temperaturen kiemen de zaden het snelste. Je kan natuurlijk altijd de madeliefjes binnen opkweken en later buiten zetten.

Madeliefjes - Madeliefjes een echte vlinderbloem

Madeliefjes - Madeliefjes een echte vlinderbloem

Handige Tip
Heb je last van molshopen in de tuin? Dan kan je madeliefjes inzetten om deze te verbergen en herstellen. Molshopen zorgen namelijk voor een goed omgespitte bodem waar madeliefjes erg goed op groeien.

Hoe zaai ik madeliefjes?

Madeliefjes zaaien is een fluitje van een cent. Het is erg leuk om deze bloemen te zaaien en op te kweken met bijvoorbeeld de kinderen. De bloemen vereisen bijna geen intensieve verzorging en zijn daarom de perfecte bloemen om het tuinieren al vroeg aan te leren. Simpelweg de bodem omspitten en met de losse hand strooi je vervolgens de zaden over de gewenste groeiplek. Houdt vervolgens de bodem gedurende de eerste drie weken de bodem goed vochtig. De zaden nemen veel water op tijdens deze weken om zo uit te groeien tot prachtige volgroeide bloemetjes.

Madeliefjes kopen bij Graszaaddirect

Madeliefjes planten zich op twee manieren voort. Met een daarvan moet je hopen dat er uitlopers in jouw tuin zullen verschijnen. De tweede manier is makkelijker en leuker. Dat is het kopen van zaden bij Graszaaddirect die je lekker zelf in eigen tuin zaait! Graszaaddirect is immers de online graszaad specialist voor al je graszaad en bloemenzaad benodigdheden! Neem gerust een kijkje in ons ruime assortiment aan bloemenzaden waaronder de madeliefjes en mengsels waarin deze ook te vinden zijn.

Zijn madeliefjes eetbaar?

Eerder hadden we al genoemd hoe gezond de bloemen zijn voor paarden. Maar ook mensen kunnen de bloemen eten. Madeliefjes kunnen helemaal gegeten worden. Zo zijn ze een goede bron voor kalium, magnesium, calcium, ijzer en vitamines A en C. Ze smaken lichtzoet tot lichtbitter. Je kan er van alles mee. Rauw, gekookt of gedroogd, ze zijn heerlijk op allerlei manieren. Zo kan je thee zetten van gedroogde bloemkopjes en de wortels, of je kan de bloemkoppen en groene bladeren gebruiken voor salades en stoofpotjes. Het moment waarop je ze oogst bepaalt dan de smaak. Wanneer je ze voordat ze volledig bloeien oogst, zullen ze de meeste voedingsstoffen bevatten en een lichtzoete smaak hebben die ideaal is voor frisse salades. Wanneer je ze na de bloei oogst, zullen ze wat bitterder van smaak zijn waardoor ze juist ideaal zijn voor stoofpotjes, stamppot of thee. Je kan ook de bloemknopjes oogsten en hier heerlijke kappertjes van maken.

Madeliefjes - Overheerlijke madeliefjesthee

Madeliefjes - Overheerlijke madeliefjesthee

Zijn madeliefjes geneeskrachtig?

Madeliefjes zitten bomvol mineralen en vitamines en bitterstoffen die een gunstige werking hebben op het lichaam en met name de spijsvertering. De bloemen worden daarnaast al sinds de 15e eeuw gebruikt om kneuzingen, blauwe plekken en bloeduitstortingen te behandelen. Met name als alternatief voor Arnica dat vaak duurder was. Daarnaast is het ook toepasbaar in cosmetische crème om acne tegen te gaan. Thee of rauwe madeliefjes eten heeft een antioxidante, ontstekingsremmende, pijnstillende werking op het lichaam. Ook kan het bij verkoudheid helpen vastzittend slijm te verhelpen.

Madeliefjes als decoratie

Natuurlijk kennen we allemaal het vlechten van madeliefjes. Dat was en is nog altijd een leuke bezigheid waar veel volwassenen en kinderen plezier aan beleven. Maar je kan ze ook prachtig drogen. Dit kun je heel makkelijk doen door de bloemen tussen twee velletjes vloei- of keukenpapier te leggen. Deze leg je vervolgens tussen de bladzijden van een dik boek. Natuurlijk kan dit ook met een speciale bloemenpers waarmee je de bloemen gemakkelijk kan drogen om als decoratie te gebruiken.

Madeliefjes - Ideaal om te kransjes te vlechten of te drogen

Madeliefjes - Ideaal om kransjes mee te vlechten of te drogen

Symboliek van madeliefjes

Deze bloemen hebben net als veel anderen een behoorlijk uitgebreide geschiedenis. Van symbolen voor jeugdigheid, herdenking, liefde, puurheid en vruchtbaarheid. Voor allerlei culturen geldt er een andere betekenis. Zo zagen de vroege Christenen het als symbool van puurheid en de maagd Maria. De Noorse volkeren en Babyloniërs zagen de bloemen juist als symbool voor vruchtbaarheid en liefde. Ze maakten de bloemen dan ook symbool voor de Noorse Godin Freya en de Mesopotamische godin Ishtar. De Kelten zagen het als een symbool voor eeuwige jeugd en symbool voor het gewone volk. In Frankrijk was het juist een symbool van de koninklijke familie. In België is het weer een symbool van de herdenking van slachtoffers van de twee wereldoorlogen zoals klaprozen dat zijn in Angelsaksische landen. Het bloemetje is dan maar klein, maar de betekenissen erachter zijn dat zeker niet.