Margriet - Leucanthemum
12/04/2023 - 13:25

Margriet - Leucanthemum

De margriet is een welbekende bloem die gekenmerkt wordt door de witte bloemblaadjes en hun ronde, gele hart. “Hij houdt van me.. hij houdt niet van me": het plukken van deze witte bloemblaadjes is een zeer bekend onderwerp in het bijgeloof. De oorspronkelijk Europese bloem is een veelvoorkomende tuinplant die vaak wordt gebruikt in boeketten, maar ook als decoratie. Margriet staat in veel religies symbool voor liefde, loyaliteit en zuiverheid, en kent ook haar bijdrage in de geneeskunde. Tijd om ons eens te verdiepen in deze interessante bloem!

Inhoudsopgave

Wat is een margriet?

Als je een kind vraagt om een bloem te tekenen, dan tekenen ze vaak de vorm van de margriet. De meerjarige bloem (vaste plant) is typerend door haar mooie, witte bloemblaadjes en het warme, goudgele hart. Je vindt deze bloemen in de tuin van menig Nederlander, maar ook zijn margrieten in de zomermaanden te zien in bermen, graslanden en akkerland. De margriet is een ware zonneliefhebber en valt daarmee ook onder de categorie zomerbloemen. Het is dan ook geen wonder dat deze mooie, witte bloem, vaak als snijbloem wordt gebruikt in zomerboeketten. 

De geschiedenis van de margriet

De margriet is in de oude geschiedenisboeken terug te vinden. Zo gaat de margriet terug tot de oude Grieken en Romeinen, waar ze werd gebruikt als decoratie, maar ook voor medicinaal gebruik. In de middeleeuwen werd de margriet gezien als een symbool van zuiverheid. Het is dan ook niet zonder reden dat de margriet vaak werd afgebeeld in de religieuze kunst. 

De margriet begon vanaf de 19e eeuw populariteit te winnen als tuinplant, maar ook als snijbloem in boeketten. De schoonheid die de oude Grieken en Romeinen al zagen, werd ook in de huidige tijd gezien. De bloem staat tegenwoordig bekend als een veelgebruikt symbool voor herdenkingen, esthetische tuinplant en prachtige boeketbloem. 

 

Margriet leucanthemum

Van dichtbij: de Margriet - Leucanthemum

Welke soorten margriet zijn er?

Er bestaan verschillende soorten margrieten, maar de meest voorkomende is de gewone margriet. Deze kenmerkende bloemen met witte of roze bloemen en geel hart vind je daarom ook vaak in gazons en borders. De gewone margriet is een laagbloeier, maar zal zeker niet over het hoofd gezien worden. 

Wil je liever een margriet die een stuk hoger groeit? Kijk dan eens naar de Margriet ‘Mary Queen’ - Chrysanthemum Vernale. Deze grotere, hogere margriet is een meerjarige bloem die tot wel 75 cm hoog zal worden! Deze margriet bloeit van mei tot september en zal je tuin laten stralen. De ‘queen’ onder de margrieten!

Ook zal de margriet niet onderdoen voor andere bloemen in een bloemenmengsel. De margriet staat prachtig bij andere, gekleurde bloemen en is daarom ook terug te vinden in ons Margrietenmengsel 1 - Inheems Natuurmengsel. Dit natuurmengsel bestaat uit meerdere inheemse planten, grassen en kruiden en zal elk stuk grond opfleuren. Het Margrietenmengsel 2 - Inheems Natuurmengsel is een bloemenmengsel die veel bestuivers, vlinders en andere insecten aan zal trekken. Dit komt door het hoge percentage kruiden en uitbundige bloemen. Het is dan ook geen wonder dat je in veel soorten bijenmengsels de margriet tegen zal komen. 

Wanneer en hoe zaai je margrieten?

Margrieten zijn echte zomerbloemen en daarom zaai je ze in het voorjaar of in de vroege zomer. De meeste margrieten zaai je van ongeveer mei tot september. Je moet in ieder geval zeker weten dat de laatste nachtvorst is geweest en het zal extra fijn zijn als de bodem licht op heeft kunnen warmen. 

Wanneer het eenmaal tijd is om de bloemzaden te zaaien, is het tijd om een goede locatie uit te kiezen. Margrieten houden van de zon en hebben minimaal 6 uur zon per dag nodig. Ook is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is, zodat water niet blijft hangen. Zoek daarom een geschikt plekje uit in de tuin.

Als de plek eenmaal is gekozen, is het handig om de bodem goed voor te bereiden. Verwijder eventueel onkruid en maak de grond wat losjes. Wanneer de bodem niet genoeg voeding bevat, kun je de bodem mengen met wat kunstmest. Op die manier zal de bodem voldoende voedingsstoffen bevatten. 

Na het voorbereiden, kun je aan de slag met het zaaien van de losse bloemzaden. Strooi deze losjes uit op de bodem en bedek ze daarna lichtjes met een klein beetje aarde. 

Hoe verzorg je de margriet?

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je margrieten, is het aan te raden om ze op de juiste manier te verzorgen. Om het jou wat makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste tips hieronder neergezet.

  1. Margrieten hebben, vooral tijdens droge periodes, voldoende water nodig. Bewater de bloemen dan ook het liefst dagelijks, maar zorg er ook voor dat je bodem doorlaatbaar genoeg is. Als de wortels te nat blijven, zal dit wortelrot kunnen veroorzaken.
  2. Wanneer je merkt dat de margriet het moeilijk heeft, is het een optie om deze meer voeding te geven. Dit doe je met een goede, organische meststof
  3. Zie je uitgebloeide bloemen? Haal deze dag weg zodat je de andere bloemen meer energie geeft om te bloeien. 
  4. Als de planten te groot worden, is het aan te raden om ze wat terug te snijden.
  5. Niet alle margrieten zijn winterhard. Mocht er nachtvorst voorkomen, is het zaak om ze te beschermen.
  6. Wanneer de stelen gaan verdorren, moet je de margriet terugsnoeien tot vlak bij de bodem. Dit geeft margrieten de beste kans om in het voorjaar weer zo mooi mogelijk terug te bloeien.

Wanneer je deze punten volgt, zullen je margrieten zo mooi mogelijk blijven! Maar de belangrijkste tip is misschien nog wel om te genieten van deze mooie, karakteristieke bloemen. 

Leucanthemum margriet

Margrieten: prachtige bloemen met een rijke geschiedenis

De margriet in de geneeskunde

Zoals we eerder al beschreven, is de margriet niet alleen maar mooi. De margriet kent namelijk een geschiedenis in de traditionele geneeskunde. Zo staat de margriet erom bekend, dat de essentiële oliën uit de bloemen, gebruikt werden voor hun ontstekingsremmende eigenschappen. Daardoor werd margriet ingezet bij verschillende aandoeningen, zoals spierpijn en artritis. 

Naast de bloemen, werden ook de bladeren van de margriet gebruikt voor medicinale doeleinden. Vroeger werden deze bladeren ingezet voor het tegengaan van koorts en hoofdpijn. De plant zelf werd gebruikt als diureticum. Zo werd ook gepoogd om vochtophoping in het lichaam tegen te gaan. Maar, deze wonderplant werd ook nog eens gebruikt voor het stimuleren van de eetlust, de spijsvertering en het vergemakkelijken van de ademhaling.

Als we de oude geneeskunde mogen geloven, is de margriet dus een helende, belangrijke bloem. Er is enige wetenschappelijke onderbouwing voor de toepassing van deze prachtige bloem, maar er is toch echt meer onderzoek nodig om de veiligheid en effectiviteit te testen. Gebruik dus niet zomaar een margriet als medicijn, maar raadpleeg altijd je huisarts. 

Symboliek van de margriet

We hebben het er al even kort over gehad: de margriet is een belangrijke bloem in de symboliek. Margrieten werden gebruikt in verschillende culturen, met verschillende contexten. Echter komen in deze verschillende culturen vaak meerdere woorden overeen: onschuld, liefde en puurheid. 

Als je aan onschuld, liefde en puurheid denkt in het Christendom, dan denk je aan de heilige maagd Maria. De margriet wordt daarom ook vaak geassocieerd met haar. Ook werd in de middeleeuwen de bloem al gebruikt als symbool voor deugd en zuiverheid.

Als we spreken over de taal van bloemen, wordt de margriet gezien als het symbool van toewijding en liefde. Elke bloem heeft haar eigen betekenis, en het geven of krijgen van een bloem zou dus een boodschap overbrengen. Het krijgen van een margriet, houdt dus in dat iemand jou wil zeggen dat hij/zij van je houdt, je waardeert of respect voor je heeft.

In bepaalde culturen wordt de witte bloem geassocieerd met de zon. De zon staat dan voor energie, jeugd en vitaliteit. Wanneer je een margriet krijgt in deze culturen, word je eigenlijk een lang, gezond en gelukkig leven toegewenst. 

We mogen dus wel stellen dat het krijgen van een margriet in veel culturen niet niks is! De margriet heeft verschillende betekenissen in de symboliek, maar vaak zijn dit hele mooie, liefdevolle betekenissen. Dus nu we weten wat deze vrolijke, witte bloem betekent, kunnen we deze misschien eens wat vaker uitdelen aan de mensen die we liefhebben!

Margriet geel bloemhart

De margriet heeft een warm geel bloemhart met witte lintbloemen

Weetjes over de margriet

Er zijn weinig bloemen waar zo ontzettend veel leuke weetjes over te vinden zijn. Eigenlijk hebben we al heel veel besproken, zoals de symboliek, de toepassing in de geneeskunde en de rijke geschiedenis. Maar, er zijn nog genoeg weetjes!

  1. De margriet heeft haar naam te danken aan de oude Grieken. In het Grieks bestaat het woord “margarites”, wat parel betekent. De bloemblaadjes van de margriet werden vergeleken met parels, en heeft daardoor deze naam gekregen. 
  2. Margrieten kunnen gegeten worden. De bloemblaadjes zijn regelmatig terug te vinden in salades of andere gerechten.
  3. In bepaalde culturen wordt de margriet geassocieerd met waarzeggerij. Dit komt door het spelletje dat ook de meesten van ons als kind hebben gedaan: “he loves me, he loves me not.” Hierbij trek je één voor één de bloemblaadjes uit terwijl je per bloemblaadje afwisselend ‘he loves me’ of ‘he loves me not’ zegt. Dit doe je totdat er geen blaadjes meer over zijn.
  4. De margriet is familie van de zonnebloem en de paardenbloem, omdat ze allemaal behoren tot de composietenfamilie. 
  5. De margriet is de officiële bloem van de Amerikaanse staat Vermont.
  6. Elke maand heeft een eigen geboortebloem. De margriet is de geboortebloem van de maand maart. 

Margriet kopen bij Graszaaddirect

De margriet is een onwijs interessante, maar vooral erg mooie bloem. Deze vrolijke bloem kan gewoon in elke tuin of border groeien, dus ook bij jou. Margriet bestellen doe je snel, makkelijk en veilig bij Graszaaddirect. Mocht je advies nodig hebben, dan staan wij klaar om jou verder te helpen. Neem gerust contact op met één van onze specialisten!