Ratelaar - Rhinanthus
De ratelaar, of Rhinanthus, is een opvallende plant die een belangrijke rol speelt in de biodiversiteit. De plant heeft een unieke eigenschap als halfparasiet, waardoor hij grassen verzwakt en bloemen meer ruimte geeft. Wil je zelf ratelaars zaaien? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten, zaaien, verzorgen en de inzet van ratelaars tegen vergrassing!
Inhoud
- Wat zijn ratelaars?
- Wat is het verschil tussen de grote en kleine ratelaar?
- Waar groeien ratelaars?
- Wanneer ratelaars zaaien?
- Hoe ratelaars zaaien?
- Verzorging van de ratelaar
- Vergrassing in bloemenweides bestrijden met ratelaars
- Ratelaar zaden kopen bij Graszaaddirect
Wat zijn ratelaars?
De ratelaar, ook bekend als de ‘Rhinanthus’, is een inheemse en eenjarige plant uit de Bremraapfamilie. De plant is te herkennen aan zijn typerende lancetvormige bladeren en gele bloemen met een tweelippige kroon. De naam ‘ratelaar’ is te danken aan het kletterende geluid dat de rijpe zaden maken in de zaadhulzen. De bekendste soorten in Nederland zijn de grote ratelaar, kleine ratelaar en harige ratelaar.
Groeihoogte grote ratelaar: 10-80 cm
Groeihoogte kleine ratelaar: 10-50 cm
Groeihoogte harige ratelaar: 20-80 cm
Wat is het verschil tussen de grote en kleine ratelaar?
Waar de grote ratelaar (Rhinanthus angustifolius) voornamelijk rond vochtige, voedselrijke gebieden opduikt, is de kleine ratelaar (Rhinanthus minor) ook terug te vinden op matig voedselrijke, drogere standplaatsen. De kleine ratelaar is vrij zeldzaam en komt een stuk minder vaak voor dan grote ratelaars. Grote ratelaars hebben lichtgele schutbladeren, terwijl kleine ratelaars vaak een blauwpaars tintje aan de bovenlip vertonen. De grote ratelaar staat daarom ook bekend als ‘gele ratelaar’. Beide soorten spelen een belangrijke rol in het bevorderen van biodiversiteit.
Waar groeien ratelaars?
Ratelaar groeit het allerbeste op zure, vochtige en matig voedselrijke veengrond. Tegenwoordig is deze wilde plant vaak terug te vinden rond drassige hooilanden, ecologisch beheerde wegbermen en langs slootkanten. Ratelaars groeien voornamelijk op de Waddeneilanden, in duingebieden en in Zuid-Limburg. Verder komen ze ook voor in veenlandschappen, hoofdzakelijk in West- en Noord-Nederland. In kleigebieden zijn ze nauwelijks terug te vinden.
Wanneer ratelaars zaaien?
De beste tijd om ratelaars te zaaien is tussen juli en oktober. De zaden hebben een koude periode nodig om te kiemen. Zaai de zaden direct op de gewenste plek, zodat ze in de winter de kou ervaren die nodig is om te ontkiemen in het voorjaar.
Hoe ratelaars zaaien?
Volg deze stappen voor het zaaien van ratelaars:
- Plek kiezen: Zoek een zonnige of halfschaduwrijke plek met matig voedselrijke grond.
- Voorbereiden: Maai bestaande vegetatie kort en verwijder het maaisel.
- Zaaien: Strooi de zaden gelijkmatig over de grond.
- Bodemcontact: Trap de zaden voorzichtig aan of rol de grond licht aan.
- Geduld: Laat de natuur zijn werk doen – ratelaars kiemen pas na de winterkou.
Verzorging van de ratelaar
Ratelaars hebben weinig onderhoud nodig, maar maaien op het juiste moment is essentieel. Maai de vegetatie in juli of augustus, nadat de zaden rijp zijn en verspreid zijn over de grond. Hierdoor geef je de nieuwe generatie ratelaars de beste kans om te ontkiemen.
Vergrassing in bloemenweides bestrijden met ratelaars
Ratelaars zijn halfparasieten die voedingsstoffen onttrekken aan grassen. Hierdoor krijgen bloemen meer ruimte om te groeien en neemt de biodiversiteit toe. Door ratelaars te zaaien in bloemenweides, kun je vergrassing op een natuurlijke manier tegengaan.
Is kleine ratelaar giftig?
De kleine ratelaar bevat in kleine hoeveelheden giftige stoffen, maar vormt geen gevaar voor mensen of dieren bij normaal contact. De plant wordt niet gegeten door grazers, waardoor hij zich goed kan handhaven in natuurgebieden.
Ratelaar zaden kopen bij Graszaaddirect
Wil je zelf de ratelaar zaaien? Bij Graszaaddirect vind je hoogwaardige ratelaarzaden en bloemenmengsels waarin ratelaars zijn opgenomen. Onze zaden helpen je bij het creëren van biodiversiteit in jouw tuin of bloemenweide. Bekijk ons assortiment en ontdek de mogelijkheden!