Slaapmutsje (Eschscholzia californica)
Het slaapmutsje, goudpapaver, Californische klaproos of Eschscholzia californica is een prachtige bloem met haar roots in Amerika. Deze bloemen zijn vaak oranje-geel van kleur, maar tegenwoordig zijn ze in nog veel meer kleuren te vinden. Het is een van de makkelijkste bloemen om te zaaien en zijn zo laagdrempelig voor de beginnende tuinier of kinderen. Ze zijn ook ideaal als snijbloem voor prachtige boeketten.
Inhoudsopgave
- Slaapmutsje: Papaver of geen papaver?
- Waar en wanneer zaai ik slaapmutsjes?
- Wat is de beste manier om slaapmutsjes te zaaien?
- Slaapmutsjes kopen bij Graszaaddirect
- Waar heeft het slaapmutsje haar naam aan te danken?
- Van bloem tot slaapremedie
- Kan je slaapmutsjes eten?
Slaapmutsje: Papaver of geen papaver?
Slaapmutsjes zijn beeldschone bloemen uit Noord-Amerika. Ze staat ook wel bekend als de goudpapaver en Californische klaproos, maar is het wel een klaproos? Het antwoord luidt een volmondig ja. De Eschscholzia californica is net als de Papaver Rhoeas (grote klaproos) afkomstig uit de papaver familie. Daar splitsen de twee soorten en hebben los van elkaar verder ontwikkeld. Net als de klaproos kunnen slaapmutsjes ook dichtklappen. De ‘grote klaproos’ klapt dicht voorafgaand aan een regenbui, maar het slaapmutsje doet dit juist bij winderig weer. Ook klapt ze elke nacht dicht en klapt in de ochtend weer open. Wanneer je ze in jouw tuin hebt staan kan je ze, met een beetje geduld, langzaam in slaap zien vallen en in de ochtend weer zien opstaan. Net als andere papavers is het een bloem die prachtig in siertuinen staat. Vaak groeien ze gemiddeld 40 centimeter en zijn daarmee bij uitstek geschikt voor leuke kleurrijke borders. Toch kunnen ze nog veel hoger groeien. De uitschieters kunnen tussen de 130 en 150 centimeter hoog groeien, maar de meeste groeien tot het gemiddelde. Dit maakt ze niet alleen ideaal voor in bloemborders, maar ook voor bloemveldjes, bloembakken of zelfs rotstuinen. Er komen dan ook allerlei nuttige insecten op af. Bijen en vlinders zijn verzot op het stuifmeel van deze prachtige bloem.
Slaapmutsje - Eschscholzia californica
Waar en wanneer zaai ik slaapmutsjes?
Slaapmutsjes stellen weinig eisen aan de plek waar ze groeien. Net als alle andere bloemen, hebben ze wel een paar voorkeuren. Ze komen van nature uit warmere streken van Noord-Amerika, daarom hebben ze ook het liefst een warm plekje in de zon of halfschaduw. In Noord-Amerika kunnen ze soms meerdere winters overleven, maar in koudere streken zijn ze vaak slechts éénjarig. Ook groeien ze op allerlei bodems, op de voorwaarde dat deze niet te nat is. Vooral wanneer je ze gaat zaaien heeft een bodem die water goed draineert de voorkeur. Toch is het een erg wilskrachtige plant. De bloemen kunnen overal op groeien. Soms kan je ze zelfs verwilderd tussen tegels of uit kiertjes in muren zien groeien. Dit is een van de redenen waarom slaapmutsjes echt een must have zijn wanneer je een rotstuin hebt of van plan bent om een rotstuin aan te leggen. Neem deze voorkeuren mee in het bepalen van een geschikt plekje voor deze prachtige bloemen.
Wanneer je een plekje hebt kan je van maart tot juni de losse zaden direct op de plek van bestemming zaaien. We raden je aan om dit zo vroeg mogelijk te doen zodat je zo lang mogelijk van de bloei kan genieten. Wanneer je ze pas in juni zaait, bloeien ze vaak korter omdat ze stoppen met bloeien wanneer het kwik weer zakt na de zomer. Je kan ze ook in de nazomer of herfst zaaien. De zaden kiemen dan al vroeg in de lente en de bloemen zullen dan ook in de lente al bloeien.
Slaapmutsje met een prachtige diepe kleur
Wat is de beste manier om slaapmutsjes te zaaien?
Voordat je gaat zaaien is het van belang om de bodem goed voor te bereiden. Dit kan je doen door de bodem om te spitten of te luchten. Dit verbetert de bodemstructuur en maakt het makkelijker voor de wortels van zaailingen om succesvol te groeien. Zodra je de bodem goed hebt omgespit kan je beginnen met het zaaien van de zaden. Je kan dit met de losse hand of handstrooier doen voor een gelijkmatige maar toch natuurlijke uitstraling. Maar je kan ze ook netjes op een zaaibedje opkweken en vervolgens verplanten naar hun definitieve plaats. Wanneer je nette rijtjes wilt, houdt dan ongeveer 20 à 30 centimeter aan per plant. Je kan dan een aantal zaden per plekje zaaien en deze verder uitspreiden zodra ze opkomen.
Slaapmutsjes kopen bij Graszaaddirect
Wil je drukke tuincentra vermijden? Dan kan je de bloemenzaden van slaapmutsjes ook online bestellen bij Graszaaddirect. Zo kun je de zaden los bestellen. We beschikken over de standaard oranje-gele variant, maar ook over gemengde kleuren of de beeldschone ‘Carmine King’ variant die bloeit in een prachtige roze kleur. De slaapmutsjes zijn ook te vinden in verscheidene bijenmengsels, wildbloemenmengsels en in mengsels met zomerbloemen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan gerust ook eens assortiment aan bloemenmengsels.
Waar heeft het slaapmutsje haar naam aan te danken?
Het slaapmutsje heeft haar naam te danken aan een rustgevend stofje dat de plant aanmaakt. De inheems Amerikaanse bevolking gebruikt al eeuwenlang het plantje als een natuurlijk slaapmiddeltje en het stuifmeel ervan voor cosmetica. Het bevat alkaloïden die een effectieve, niet verslavende werking hebben op het lichaam. De bladeren van de plant werden dan ook vaak medicinaal gerookt. Gerookt werken ze licht pijnstillend en rustgevend, maar lang niet zo sterk of verslavend als opiaten.
Slaapmutsje - Carmine King
Van bloem tot slaapremedie
Omdat de plant alkaloïden bevat die rustgevend en pijnstillend werken, wordt het vaak verwerkt in natuurlijke pijnstillers en slaapmiddelen. Wellicht heb je wel eens slaappillen of anti-stress pillen gezien met valeriaanwortel. Deze zijn er ook met het slaapmutsje als ingrediënt in plaats van valeriaan. Er zijn zelfs rustgevende kruidentheeën waar het slaapmutsje in verwerkt is. Het slaapmutsje wordt naast slaapremedies ook gebruikt om overactiviteit bij kinderen of mensen met ADD/ADHD te kalmeren. Veel mensen geven de voorkeur aan dit niet verslavende natuurlijke middeltje in plaats van dexamfetamine dat wel een verslavende werking kan hebben.
Kan je slaapmutsjes eten?
Slaapmutsjes zijn dus veilig voor consumptie in de hierboven genoemde vormen, maar je kan ze ook eten. De bloemen maken geen opiaten aan waardoor ze veilig gegeten kunnen worden. De groene bladeren zijn ideaal om sla mee te vervangen in bijvoorbeeld een salade. Ook de bloemkoppen zijn eetbaar. Deze hebben een lichtbittere smaak en zijn naast een goede aanvulling op heerlijke bloemensalades ook een prachtige en lekkere garnering.