Strobloem - Helichrysum bracteatum
29/08/2022 - 10:32

Strobloem - Helichrysum bracteatum

Strobloemen of Helichrysum bracteatum zijn prachtige bloemen die voorkomen in verschillende kleuren. Deze bloemen vormen prachtige sierbloemen, maar zijn ook uiterst geschikt als snijbloem of droogbloem. Zo fleur je met een handomdraai je tuin en woonkamer om tot een waar bloemenparadijs. Ze zijn natuurlijk ook superleuk om weg te geven als cadeautje!

Inhoudsopgave

Wat zijn strobloemen?

Strobloemen zijn ongeveer één meter hoge, prachtige, fel gekleurde bloemen met unieke eigenschappen.  is een plant met bijzondere eigenschappen. De schutbladeren van de Helichrysum bracteatum, Xerochrysum of Strobloem zijn fel gekleurd. Hoewel dat niet persé uniek is voor planten, maakt dat wel voor een prachtige zee van kleur in een veldje vol met deze bloemen. De bloem is van nature afkomstig uit Australië, maar door het cultiveren van deze bloemen in Engeland en Duitsland hebben we nu nog meer kleuren verkregen. De originele Australische variant heeft een platte bloemkop en komt voor in de kleuren geel en wit. De gecultiveerde varianten zijn te vinden in brons kleuren tot fel geel en van wit tot een diep paarse kleur. Het zijn uitstekende planten voor een pluktuin, siertuin of om zelf te kweken voor prachtige droogbloem boeketten. Je zal ze dan ook snel terug vinden in wilde bloemen mengsels of speciale mengsels voor droogbloemen. De Engelse naam voor de bloem “Golden everlasting” heeft deze bloem niet voor niets. Wanneer je de bloem droogt zal deze jarenlang mooi blijven. In de taal der bloemen staat de bloem ook symbool voor de eeuwige liefde. Een mooiere betekenis is er niet.

Strobloem - Golden Everlasting

Strobloem - Golden Everlasting

Insecten zijn er verzot op

Strobloemen zijn naast bloemenmengsels voor droogbloemen ook zelf toe te voegen aan mengsels voor bijen en vlinders. Deze nuttige beestjes zijn er gek op. En niet alleen bijen, vlinders en hommels zijn er dol op. Ook nuttige kevers, krekels en sprinkhanen komen er graag op af. Deze helpen niet alleen het bestuiven, maar bestrijden ook plaaginsecten. Hoe wel ze niet altijd standaard in een bijenmengsel zitten, kan je ze combineren of erbij zaaien. 

Strobloem - Insecten zijn er verzot op

Strobloem - Insecten zijn er verzot op 

Hoe zien strobloemen eruit?

Strobloemen zijn vrij simpele, maar zeker niet minder unieke bloemen. De bloemkoppen hebben een bepaalde eigenschap die niet elke bloem heeft. Veel andere bloemen hebben gekleurde kroonbladeren en dan het hart van de bloem. Strobloemen verschillen daarvan met hun gekleurde schutbladeren. De fel gekleurde bladeren zijn dus niet de bloemblaadjes zelf. De bloemetjes zijn de gele puntjes in het hart van de bloem. Samen geven ze enorm veel kleur en een prachtige uitstraling.

Waar en wanneer zaai je strobloemen?

Deze bloemen staan het liefst in de hele dag in de zon. De bloemen zijn van nature afkomstig uit een relatief warm en droog land. Ze kunnen dan ook als geen andere tegen de warme droge zomers die wij ook hier steeds vaker ervaren. Ze hebben dus baat bij een bodem die goed water toe laat, maar waar water ook goed kan draineren.

Heb je het perfecte plekje gevonden in de border, een veldje of bloembak? Dan kan je de losse bloemzaden al vanaf april tot eind mei direct op de plek van bestemming zaaien. Je kan ook al in februari of maart de bloemen opkweken achter glas.

Hoe zaai je strobloemen?

Om te starten hebben we al de perfecte tijd en plek gevonden om te zaaien. Dan is het nu zo ver om de zaden daadwerkelijk te gaan zaaien. Daarbij is het belangrijk om de bodem goed voor te bereiden door deze goed om te spitten. Dit kan je gemakkelijk en snel doen met een (hand)hark. Vervolgens kan je de zaden met de hand losjes en gelijkmatig uitstrooien over de omgespitte grond. Als de grond erg droog is kan je de zaden een start geven door na het zaaien de bodem lichtjes te bewateren. Houdt vervolgens gedurende twee weken de grond licht vochtig.

Hoe verzorg ik strobloemen?

Strobloemen hebben na het zaaien bijna geen speciale aandacht nodig. Zo lang ze water en zonlicht krijgen zijn ze tevreden. Toch kan je 4 à 6 weken na het zaaien de zaailingen nog wat uitdunnen en eventueel verpoten. Het zijn slechts kleine zaden en de kans dat je per ongelijk teveel op een klein stukje grond zaait, is aanwezig. Door de zaailingen dan wat te spreiden krijgt elke bloem een betere kans om volledig op te bloeien tot een prachtige plant.

Strobloem - Bloemkop die nog niet helemaal open is

Strobloem - Bloemkop die nog niet helemaal open is

Wil je ze toch net wat extra aandacht geven dan kan dat natuurlijk. Strobloemen hebben best wat voedsel nodig om zo optimaal mogelijk te groeien. In het geval dat je een eigen compost hoop hebt kan je regelmatig de bodem verbeteren door compost en eventueel hoornchips toe te voegen aan de bodem. Ook kan je eventueel elke week ongeveer 2 ml vloeibare meststof per liter water mengen. Dit giet je dan direct onderaan de plant.

Aan het einde van het seizoen heb je al snel de neiging om de uitgebloeide bloemen direct weg te halen. Strobloemen zijn winterhard en als je deze zaden laat maken zullen deze het jaar erna weer opkomen. Je kan de bloem zichzelf laten uitzaaien of de zaden zelf verzamelen en de volgende lente op een mooi plekje zaaien.

Strobloemen kopen bij Graszaaddirect?

Strobloemen kopen voor in je tuin? Dan ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres. Niet alleen voor strobloemen, maar ook voor ander bloemenzaad en graszaad. Wij hebben verschillende zaden in ons assortiment. Losse zaden, maar ook bloemenmengsels waar strobloemen onderdeel van uitmaken. Wij hebben strobloemen en bloemenmengsels voor elk type tuin. Of het nu gaat om een bloemenweide of siertuin, bij ons vind je altijd wat je zoekt. Bekijk gerust ons ruime assortiment of bekijk hieronder de losse zaden of voorbeelden van mengsels met strobloemen.

Strobloemen drogen

Gedroogde bloemen kunnen jarenlang hun zomerse uiterlijk behouden. Dit maakt ze ideaal voor prachtige droogboeketten. En bloemen drogen is echt een fluitje van een cent. Misschien heb je wel een droogpers of heb je wel eens bloemen gedroogd tussen een boek. Hierdoor worden ze helemaal plat. Hieronder leest je drie andere manieren om ook de vorm van de bloem te kunnen bewaren.

Strobloemen luchtdrogen

De meest goedkope en gemakkelijke manier is luchtdrogen. Hiervoor snij je een aantal bloemen die nog niet helemaal open zijn. Het beste moment om dit te doen is in de middag of avond wanneer alle vocht van de ochtend is verdampt. Hier maak je dan een bosje van en bind ze vast met een natuurlijk touw zoals linnen koord of raffia touw. Deze hang je vervolgens onderste boven op een warme, droge en zo donker mogelijke plek. Des te donkerder, hoe beter het zal zijn voor het kleurbehoud. De bloemen zullen vocht verliezen waardoor de stelen dunner worden. Het is belangrijk om regelmatig even te checken of het touw strakker getrokken moet worden. Na 1-8 weken zijn de bloemen gedroogd. Je kan daarna de houdbaarheid verlengen door een beetje haarlak over de bloemen te sproeien.

Strobloem - Droogboeket met strobloemen

Strobloem - Droogboeket met strobloemen

Strobloemen drogen met silicagel

Een andere methode is om bloemen te drogen met silica gel. Je kent dat misschien wel van die zakjes waarop staat “Do not eat”. Daar zitten silica korrels in die vocht opnemen. Je kan ze gemakkelijk bij hobby winkels kopen. Het enige dat je dan nog nodig bent is een grote platte afsluitbare bak. Deze vul je voor 5 centimeter met silica korrels. Vervolgens leg of prik je bloemen tussen de korrels. Schep vervolgens meer silicagel over de bloemen tot ze volledig bedekt zijn. Vervolgens sluit je de bak luchtdicht af en berg je ze gedurende een paar dagen op een donkere plek op.  Na een paar dagen kan je de gedroogde bloemen uit de bak halen. Het mooie aan deze manier is dat het snel en herhaalbaar is met dezelfde korrels.

Strobloemen drogen met glycerine

De laatste manier is om de bloemen te behouden met glycerine. Dit is een lichaamseigen stof voor ons dat helpt bij het vast houden van vocht. Bij bloemen heeft het een heel ander effect. Wanneer je glycerine gaat gebruiken meng je één deel met twee delen kokend water. Nadat dit afgekoeld is kan je de bloemen in dit mengsel zetten. Hiervoor snij je de uiteinden van de stelen scherp af en zet deze in een vaas met ongeveer 10-15 centimeter van het glycerinemengsel. De bloemen zuigen zich dan vol met glycerine dat de plantsappen van de bloem vervangt. Hierdoor kun je ze jaren lang bewaren. Net als bij de andere methodes zal de bloem wel lichtjes verkleuren. De vaas zet je dan op een donkere plek om de kleur zoveel mogelijk te behouden. Na 1 à 8 weken zijn de bloemen droog en kan je ze de steel afspoelen met water. Deze kan je vervolgens drogen op vloeipapier of een velletje keukenrol.