Tijm - Thymus
05/09/2024 - 14:17

Tijm - Thymus

Tijm is een ontzettend veelzijdig kruid dat al eeuwenlang populair is in verschillende culturen! Tijm heeft namelijk verschillende toepassingen, waaronder culinaire, medicinale en cosmetische. Als fanatieke thuiskok is dit plantje niet te missen in je kruidentuin. In dit artikel lees je daarom alles wat je moet weten over tijm, van de verschillende soorten tot hoe je het kunt gebruiken als bodembedekker of sous-chef in de keuken. 

Inhoudsopgave

Wat is tijm?

Tijm, of Thymus, is een winterharde plant uit de lipbloemigenfamilie (Lamiaceae) met meer dan 300 soorten. Dit kruid wordt tot 30 centimeter hoog en herken je aan zijn kleine, groengrijze bladeren en intense geur. Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, heeft tijm inmiddels vrijwel de hele wereld veroverd! Het is geliefd in de keuken, maar ook in de geneeskunde en cosmetica. Bovendien trekt de geur nuttige bestuivers aan, wat tijm tot een geweldige aanvulling maakt voor bijentuinen.

Wat is het verschil tussen tijm en rozemarijn?

Tijm en rozemarijn behoren tot dezelfde muntfamilie, maar smaken en ruiken toch erg verschillend. Zo heeft tijm namelijk kleine, ovale blaadjes en een relatief subtiele, aardse smaak. Rozemarijn heeft daarentegen naaldachtige bladeren en een sterkere, harsachtige smaak. Door deze smaak past rozemarijn beter in zware gerechten als geroosterd vlees en aardappels, terwijl tijm vaker wordt gebruikt bij lichtere gerechten als soepen, sauzen en groenten. 

tijm frans boeket

Een echt ‘Frans boeket’. Van links naar rechts: lavendel, rozemarijn en tijm. 

Soorten tijm

Niet alle 300 soorten tijm zijn even bekend of populair. Hieronder bespreken we drie van de meest populaire tijm soorten: echte tijm, kleine tijm en zomertijm. 

Echte tijm

Echte tijm, ofwel Thymus vulgaris, is een klassiek keukenkruid met een veelzijdige rol. Het brengt een heerlijke smaak in stoofschotels, soepen, salades en sauzen, en biedt ook medicinale voordelen zoals verlichting bij keelpijn en verkoudheid. Deze compacte plant, met zijn robuuste groei en kleine lila bloemen, is een geweldige toevoeging aan elke tuin – perfect voor borders, rotstuinen en potten, en het brengt een mediterrane flair in je gerechten.

Kleine tijm

Kleine tijm, ook bekend als Thymus serpyllum of wilde tijm, is een bodembedekkende vaste plant met prachtige roze tot paarsrode bloemen. Deze laagblijvende tijm groeit tot ongeveer 10 cm hoog en creëert een stijlvol, bloeiend tapijt in je tuin. Naast zijn decoratieve waarde zijn de bladeren van kleine tijm eetbaar, waardoor het een smaakvolle aanvulling is voor de eetbare tuin. Deze veelzijdige plant trekt nuttige insecten aan en is ideaal voor rotstuinen, borders en velden, terwijl het een heerlijke geur verspreidt en een kleurrijke uitstraling geeft.

Zomertijm

Zomertijm, ook bekend als Thymus vulgaris, is een aromatisch kruid met een sterke, kruidige smaak en een vleugje peper en citroen. Dit veelzijdige kruid bloeit in de zomer en voegt niet alleen geur en kleur toe aan je tuin, maar ook een heerlijke smaak aan je gerechten. Het is ideaal voor stoofschotels en salades, maar heeft ook medicinale eigenschappen, zoals verlichting bij verkoudheid en keelpijn. Met zijn compacte groei en kleine lila bloemen, is zomertijm perfect voor borders, potten en siertuinen, terwijl het bijen en andere nuttige

Toepassingen van tijm

We hebben het al een paar keer benoemd: tijm is een echte alleskunner! Dat het populair is in de keuken weten we ondertussen, maar dit kruid wordt ook in de wereld van cosmetica vaak gebruikt vanwege zijn antibacteriële en verfrissende eigenschappen. Daarnaast vind je tijmolie vaak terug in zeep, shampoos en huidverzorgingsproducten. Dit komt door de zuiverende, ontsmettende en reinigende eigenschappen van tijm. Daarom is tijm een populair ingrediënt voor de onzuivere huid! 

In de kruidengeneeskunde wordt tijm gebruikt om keelpijn, ontstekingen en verkoudheid te behandelen. En uiteraard is tijm in de tuin een goede keuze: de plant zorgt niet alleen voor een heerlijk geurend tapijt, maar trekt ook nuttige insecten aan.   

Tijm bestuivers

Tijm is een favoriet onder belangrijke bestuivers en zal deze geheid aantrekken. 

Tijm: een smaakmaker in de keuken

Tijm wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Het past goed bij vlees, vis, soepen, stoofschotels en sauzen. Daarnaast is tijm een geliefd ingrediënt voor het maken van kruidenthee en honing met een subtiele kruidensmaak. Een paar takjes tijm kunnen zelfs je aardappelen, tomaten of champignons naar een hoger niveau tillen!

Tijm als bodembedekker

Kleine tijm is erg populair als bodembedekker. Kleine tijm heeft namelijk een lange groei met een dicht bladerdek. Het kan zich snel verspreiden over de bodem en kan daardoor al gauw grote stukken grond bedekken. Ideaal voor tuinen die weinig onderhoud vereisen! Daarnaast zal de biodiversiteit in je tuin verhoogd worden, aangezien tijm bijen en vlinders aantrekt. 

Tijm zaaien

Je kunt tijm zowel binnen als buiten zaaien, afhankelijk van de ruimte die je hebt. Het is een zeer makkelijke plant om te kweken, zelfs voor beginners! Zorg ervoor dat je een plekje uitkiest waar de zon voldoende schijnt, aangezien dit kruid een echte zonaanbidder is. 

Zaai de zaden direct in goed doorlatende grond, ongeveer 1 tot 2 millimeter diep. Laat zo'n 20 tot 25 centimeter ruimte tussen de zaden zodat de planten goed kunnen groeien. Houd de grond vochtig, want het kiemproces duurt ongeveer 7 tot 14 dagen. Als de zaailingen groot genoeg zijn, dun je ze uit zodat de sterkste planten overblijven.

Wanneer tijm zaaien?

Tijm kun je het beste zaaien in maart, april of mei, wanneer de bodemtemperatuur hoog genoeg is om de zaden te laten ontkiemen. 

Tijm stekken

Je kunt tijm vermeerderen door dit te stekken. Snijd hierbij een paar gezonde takken van rond de 10 cm van de plant. Verwijder vervolgens de onderste blaadjes van het takje en zet hem vervolgens in vochtige grond. De wortels zullen zich ontwikkelen en binnen enkele weken kun je deze al uitplanten in je tuin!

Hoe verzorg ik tijm?

Zorg ervoor dat de plant water krijgt tijdens droge periodes en dat de grond goed afwatert. Houd de omgeving van de tijm vrij van onkruid, zodat de plant alle ruimte heeft om te groeien. Na de bloei kun je de stelen van tijm snoeien om de groei te stimuleren en de plant mooi compact te houden. Tijm is winterhard en doet het zelfs prima in droge omstandigheden. Tijm verzorgen is dus redelijk makkelijk en kan door iedereen gedaan worden!

tijm winterharde plant

Tijm is een wintervaste plant die meerdere jaren zal overleven in jouw tuin. 

Tijm oogsten

Om tijm te oogsten, is het belangrijk om de takjes vlak boven het knooppunt af te knippen. Hiermee stimuleer je de nieuwe groei van de plant. Je kunt dit vers gebruiken of drogen. Dit doe je simpelweg door de takjes op te hangen op een droge plek. Gedroogde tijm behoudt zijn smaak tot 6 maanden na oogsten. 

Tijm zaden kopen bij Graszaaddirect

Wil je zelf aan de slag gaan met tijm kweken? Geen probleem! Wij hebben een uitgebreid assortiment met verschillende kruidenzaden. Bestel eenvoudig, snel en veilig via Graszaaddirect. Bestel je de tijmzaden vandaag? Dan kun je vaak de volgende dag al aan de slag! Als je nog vragen hebt, kun je gerust contact met ons opnemen. Verder wensen wij jou veel plezier met het kweken van tijm!