Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
03/08/2022 - 09:20
Laatste update: 11/02/2025

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Vingerhoedskruid, ook bekend als ‘heksenkruid’, is een betoverende tuinplant met opvallende bloemen in tinten van magenta, paars, roze en wit. De stelen van de digitalis purpurea dragen tot wel 90 bloemen per plant, wat een indrukwekkende bloei biedt! Benieuwd hoe je vingerhoed zaaien het beste aan kunt pakken of hoe je deze prachtige plant verzorgt? In deze gids ontdek je alles over de bloeitijd, doeleinden en interessante weetjes!

Inhoud

Wat is vingerhoedskruid?

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is een tweejarige of kortlevende meerjarige plant die inheems is in Nederland en België. Het eerste jaar zal de plant een bladrozet vormen, waarna het tweede jaar volop wordt gebruikt voor de bloei. Vingerhoedskruid kan zo’n 30 tot 200 cm hoog worden en heeft statige bloemen met lange stelen. De klokvormige bloemen trekken volop nuttige insecten, zoals bijen, hommels en vlinders, aan. Hierdoor is vingerhoedskruid een zeer waardevolle plant voor de biodiversiteit! De bloemen komen in veel kleuren voor, maar het gele vingerhoedskruid staat bekend onder de naam Digitalis lutea. 

Winterhardheid & bloeitijd vingerhoedskruid:

  • Bloeitijd? Mei tot oktober
  • Winterhard? Ja, tot -25°C
  • Standplaats? Half-schaduw tot zonnig
  • Bodem? Vochtige, humusrijke grond

Een belangrijke waard- en drachtplant voor vlinders en bijen

Vingerhoedskruid is niet alleen een favoriet onder tuiniers, maar ook onder insecten! De plant is een drachtplant voor bijen en hommels en dient als waardplant voor bepaalde vlindersoorten. Akkerhommels zijn zo gek op vingershoedskruid, dat ze soms dwars door de kelkbladeren bijten om sneller bij de nectar te komen. Verslavend goed dus! Vlinders en bijen pakken het iets netter aan door gewoon in de bloemen te kruipen. 

vingerhoedskruid bijen hommels vlinders

Is vingerhoedskruid giftig?

Ja, vingerhoedskruid is zeer giftig. De plant bevat digitaline, een stof die het hart beïnvloedt en bij inname gevaarlijk kan zijn voor mensen en dieren.

⚠ Let op:

  • Niet geschikt voor tuinen waar kleine kinderen spelen.
  • Giftig voor honden en katten, al zullen zij er meestal niet aan knabbelen.
  • Handschoenen dragen bij het snoeien is aan te raden.

Ondanks de giftigheid is vingerhoedskruid een geliefde tuinplant vanwege de prachtige bloei en het gemak waarmee hij zichzelf uitzaait.

Wanneer vingerhoedskruid zaaien?

De beste periode om vingershoedskruid te zaaien is in de lente – van april tot juni. Deze periode geeft de meerjarige plant voldoende tijd om sterk te worden voordat de winter begint. En let op: doordat vingerhoedskruid meerjarig is, zal de plant alleen bladeren vormen. Het tweede jaar volgt de prachtige, weelderige bloei! Daarna zal de vingerhoedskruid zichzelf uitzaaien. 

 

Hoe vingerhoedskruid zaaien?

Je begint met het uitkiezen van een geschikte plak, bij voorkeur in halfschaduw, maar volle zon is ook goed. Maak de grond los en strooi de losse bloemzaden uit. Bedek deze na het zaaien niet met te veel aarde! De vingerhoedskruid heeft namelijk licht nodig om te ontkiemen. Geef de vingerhoedskruid zaadjes wel wat water. Verder kun je niets anders doen dan afwachten!

Verzorging van vingerhoedskruid

De digitalis purpurea plant is een makkelijk te onderhouden plant, maar met de juiste verzorging kun je de bloei maximaliseren.

Standplaats en bodem

✔ Vingerhoedskruid is een bloem die goed tegen schaduw kan, halfschaduw prefereert, maar ook volle zon verdraagt.
✔ Vochtige, goed doorlatende grond met veel humus.
✔ Kan tegen kou, zelfs tot -25°C.

Vingerhoedskruid snoeien voor een langere bloei

Wil je langer genieten van de bloemen? Knip uitgebloeide bloemstengels af en de plant zal een tweede keer bloeien, al is het wel iets minder uitbundig.

Vingerhoedskruid is een vaste plant die zichzelf uit kan zaaien. Laat de zaaddozen rijpen en wacht tot je de zaden hoort rammelen voordat je de stengel afknipt. Zo kunnen ze zichzelf uitzaaien.

Vingerhoedskruid digitalis purpurea

Leuke weetjes over vingerhoedskruid

  • De botanische naam Digitalis purpurea is afgeleid van het Latijnse "digitus" (vinger), omdat de bloemen op een vingerhoedje lijken.
  • In het Engels heet de plant foxglove. Volgens een oude legende gebruikten vossen de bloemen als handschoenen om geluidloos door het bos te sluipen.
  • Vingerhoedskruid werd vroeger ook heksenkruid genoemd. Men geloofde dat heksen het gebruikten om magische zalfjes te maken.

Vingerhoedskruid zaden kopen bij Graszaaddirect

Wil je zelf vingerhoedskruid zaaien in je tuin? Bij Graszaaddirect bestel je eenvoudig Digitalis purpurea zaden en bloemenmengsels met vingerhoedskruid! Kies bijvoorbeeld uit onderstaande bloemenmengsels voor een prachtig schouwspel. Heb je liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op!