Vlas - Linum
Vlas is een geslacht van 200 soorten die al eeuwen lang wordt geteeld voor haar nuttige eigenschappen. Zo bestaan er meerdere soorten vlas voor verschillende doeleinden. Toch zijn er een paar bekender dan andere. Hier in de kennisbank vertellen we je graag meer over dit leuke en nuttige eenjarige plantje.
Inhoudsopgave
- Vlas Linum usitatissimum
- Rood vlas Linum grandiflorum
- Waar en wanneer zaai ik vlas?
- Hoe zaai ik vlas?
- Hoe verzorg ik vlas?
- Vlas kopen bij Graszaaddirect
- Wat kan je met vlas doen?
Vlas Linum usitatissimum
Linum usitatissimum is de meest bekende soort van alle soorten vlas die er zijn. Maar ook deze is weer onder te verdelen een aantal subsoorten. Toch zijn er twee die er bovenuit steken. Dit zijn vezelvlas en olievlas. De bloemen uit deze soorten bloeien prachtig wit of hemelsblauw tot licht paars. Deze soorten zijn ook eeuwen lang zeer belangrijk geweest. Van vezelvlas word namelijk linnen gemaakt. De plant maakt sterke vezels die vervolgens geweven kunnen worden tot een sterke, duurzame stof. De andere soort vlas is het olievlas. Die is juist bekend vanwege de zaden. Deze ken je waarschijnlijk wel als lijnzaad. Deze zaden kunnen worden gegeten of worden geperst om olie uit te halen. De zaden die verkrijgbaar zijn bij Graszaaddirect zijn uitsluitend bedoelt voor het in zaaien en hebben maar weinig voedingswaarde.
Vlas - Linum usitatissimum
Rood vlas Linum grandiflorum
Je hebt naast de witte/blauwe vlas ook een rood bloeiende vlas. Deze wordt vaak Linum rubrum of Linum grandiflorum genoemd. Deze maakt prachtige rode tot bruinrode bloemen aan. Deze rode variant staat prachtig in sierlijke tuinen of in grote plantenbakken. Deze soort groeit ook iets minder hoog dan de blauwe/witte vlas. Deze groeit tot een prachtige 40 centimeter hoog waarmee deze ideaal is voor lage borders of omlijstingen van tuinpaden.
Vlas - Rood vlas
Waar en wanneer zaai ik vlas?
De juiste plek en tijd kiezen is belangrijk voor het inzaaien van elke plant. Vlas is een plant die het uitstekend doet op bewerkte stukjes grond, maar ook in veldjes, bermen of ongebruikte stukjes van de tuin zal deze uitstekend groeien. Je kan vlas zelfs inzetten als een soort groenbemester. Het wordt namelijk vaak ook gezaaid op stukken grond die intensief zijn gebruikt om de bodem weer te laten rusten en de structuur te verbeteren. Zorg er in elk geval voor dat vlas voldoende zon kan krijgen en de bodem niet te nat is.
Vlas voor de teelt wordt op de 100e dag van het jaar gezaaid, maar vlas voor in de tuin kan al wel iets eerder of later gezaaid worden. De honderdste dag valt op 10 april, maar je kan prima aan de start van april beginnen met zaaien. Dit kan wel tot aan het einde van juni in het geval van rood vlas. Voor normaal vlas is tussen april en mei het meest ideaal. Wanneer je aan het einde van juni nog gezaaid hebt, zal het vlas tot de eerste nachtvorst blijven bloeien. Maar wanneer je al vroeg in het jaar zaait dan bloeit deze van juni tot juli. Zaai dus bijvoorbeeld op twee momenten zodat het hele bloeiseizoen een volop bloeiende vlas hebt.
Hoe zaai ik vlas?
Om te beginnen is het belangrijk om de bodem goed om te spitten. Dit zorgt ervoor dat de bodem lekker luchtig is en de losse zaden hier makkelijk wortels in kunnen groeien. Na het omspitten van de bodem of potgrond kan je de zaden losjes over de bodem strooien. Wanneer je een groot veldje of bloemperk aanlegt kan je hiervoor ook een handstrooier gebruiken. Hiermee is de verdeling iets gelijkmatiger en daarnaast is ook veel makkelijker dan het zaad met de losse hand strooien. Na het zaaien is het niet nodig om de zaden te bedekken. Je kan ze wel eventueel losjes aandrukken of er met een tuinwals over heen gaan. Houdt de bodem gedurende de eerste 14 dagen na het zaaien licht vochtig.
Hoe verzorg ik vlas?
Nadat de zaailingen hun kopjes boven de grond gestoken hebben, hebben ze eigenlijk geen verzorging meer nodig. Met uitzondering bij extreme hitte of langdurige droogte. In dat geval kan je ze voorzien van een beetje extra water.
Vlas kopen bij Graszaaddirect
Vlas is verkrijgbaar bij Graszaaddirect in drie varianten. Deze zijn verkrijgbaar als losse zaden, maar het bloemenzaad is ook beschikbaar in verschillende bloemmengsels. Vlas is bijvoorbeeld onderdeel van verscheidene bijen- en vlindermengsels, zomerbloemen mengsels en nog veel meer.
Is jouw interesse voor deze nuttige en ook prachtige bloem aangewakkerd? Bekijk dan hieronder de drie losse varianten die wij in ons assortiment hebben. Of bekijk ons brede assortiment aan bloemmengsels.
Wat kan je met vlas doen?
Je kan dus vlas gebruiken als sierbloem, maar je kan deze plant ook gebruiken om lijnzaad uit eigen tuin te krijgen van het gewone vlas. Wil je vlas voor eetbare zaden? Geef dan zo min mogelijk water zodra de zaaddozen vormen. Vlas krijgt na de bloei aardig wat zaaddozen. Wanneer je lijnzaad wil gebruiken om te eten, wacht dan zo'n twee maanden na de bloei met het plukken van de zaaddozen. Deze zullen rond deze tijd bruin van kleur zijn en zich makkelijk openen. Deze zaden zijn een bron van proteïne, omega-3-olie, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.
Vlas - Lijnzaad
Dat betekent niet dat het rode vlas nergens goed voor is. Beide soorten zijn ideaal voor kleine boeketjes, maar vooral het rode vlas is ideaal als droogbloem. De diepe kleur maakt het een bloem die er enorm tussen normale boeketten uit zal springen, maar ook in droogboeketten geeft het een unieke uitstraling. Heb je rood vlas gezaaid? Knip ze dan vlak voor het einde van de bloei af om ze te drogen. Ze zijn nog op hun mooist en geven dan ook de mooiste droogbloemen.
Vlas - Droogboeket