Zomeradonis - Adonis aestivalis
18/06/2024 - 13:47

Zomeradonis - Adonis aestivalis

De zomeradonis is een prachtige vuurrode zomerbloeier. De bloem kenmerkt zich met zijn vuurrode kroonbladeren en gitzwarte hart. Hierdoor trekt de bloem direct alle aandacht. Dat is zo gek nog niet want deze bloem symboliseert vruchtbaarheid en passie.

Inhoudsopgave

Wat is de zomeradonis?

De eenjarige zomeradonis, ook wel donderbloem genoemd, is een echte blikvanger voor in de tuin. De intense kleur laat zich uitstekend combineren met andere bloemen waardoor je prachtige kleurencombinaties kunt creëren. De zomeradonis zal ook de bloeiende natuur stimuleren. De uitheemse bloemen stimuleren op een positieve manier de biodiversiteit door hun aantrekkelijkheid ook op nuttige insecten uit te oefenen. Vlinders, hommels, wilde bijen en zweefvliegen zijn gek op deze bloemen. 

Waar komt de zomeradonis vandaan?

Zoals hierboven genoemd is, is de zomeradonis een uitheemse plant. Deze bloemen zijn vooral in het zuiden van Europa te vinden in de natuur. De bloemen zijn adventief in het noorden van Europa verspreidt door onder andere graanhandel. Vaak spreken we dan van invasieve bloemsoorten, maar gelukkig geldt dat niet voor deze prachtige tuinbloemen. De bloemen worden al eeuwen gehouden als bloemen in de tuin. Het risico op verwildering van deze soort is erg klein. Dat komt doordat de bloem niet kan concurreren met de inheemse flora.

De oorsprong en symboliek van de zomeradonis

Adonisbloemen waaronder deze vurige zomeradonis kennen vele bijnamen. Misschien ken je bijvoorbeeld de herfstadonis en zomeradonis ook wel onder de naam kooltjevuur, maar waar komt zijn eigen naam nu precies vandaan? De bloemen zijn vernoemd naar de Griekse god Adonis. Dit was de geliefde van de godin Venus. Adonis zelf was ook een god van onder andere de liefde, schoonheid, bloeiende natuur en vurige passie. Het dan ook niet zo gek dat deze vuurrode bloemen naar hem zijn vernoemd. In sommige culturen staat de bloem nog altijd symbool voor de liefde en wordt gegeven als liefdesverklaring. Waar de roos juist symbool staat voor tedere en zachte liefde staat, staat de zomeradonis juist voor passievolle en vurige liefde. 

In Nederland en België staat de zomeradonis ook bekend als de donderbloem. Dit heeft te maken met de Germaans/Noorse god Donar of Thor. De associatie met deze god ligt wat minder voor de hand omdat de bloem pas in de 16e eeuw in Noord-Europa als tuinbloem werd gehouden. Doordat de bloem begon te bloeien voorafgaand aan de onweersbuien in de zomer werden de link gelegd met de volksverhalen over de god van de donder en bliksem. Wanneer bliksem insloeg, ontstond een zwarte plek waar deze de grond raakte en daar leek het hart van de bloem ook op. Een andere verklaring is de giftige aard van de plant. Wanneer je deze bloemen eet, kun je flink last van je maag en darmen krijgen. Je buik gaat er behoorlijk van grommen zoals donder dat ook in de lucht doet. 

Waar kan ik de zomeradonis voor gebruiken?

Deze vurige eenjarige bloem sterft elk jaar af, maar kan zo nu en dan in het voorjaar weer opkomen. De plant zaait zichzelf uit op dezelfde plek in de border door de zaden simpelweg te laten vallen. Deze kun je zelf ook opvangen om ze bijvoorbeeld elk jaar op een nieuw plekje te zetten. Je kunt ze overal zaaien, van bloempotten tot bloemperken. Zaai ze ook tussen het gras op je gazon, de vuurrode kleur laat het gras nog groener lijken. Deze bloemen groeien vooral op kalkrijke bodems, dus bloemperken tussen het gras zijn een goede plek om ze te laten groeien. De bloemen staat over het algemeen bekend als prachtige snijbloemen. Je komt ze dan ook regelmatig tegen in verschillende bloemenboeketten. Wanneer je ze in je eigen tuin laat groeien dan zijn ze ideaal voor een eigen pluktuin. De bloemen kun je dan zelf plukken om in een vaas te presenteren. Je kunt ze zelfs drogen voor schitterende droogboeketten. De bloem behoud een dieprode kleur na het drogen. Hierdoor kun je meerdere winters genieten van deze zomerse bloemen. 

Tip!: Sproei wat haarlak over de gedroogde bloem. Dit zorgt ervoor dat de bladeren stevig blijven en hun kleur langer behouden.

Hoe zaai ik de zomeradonis?

De zaden van deze adonis kun je het beste tussen maart en mei zaaien in de volle zon of halfschaduw. Vooral bij temperaturen van ongeveer 20 graden Celsius zal de bloem snel kiemen. Hiervoor is 1 à 2 gram losse zaden per vierkante meter al meer dan ruim voldoende voor een rijkelijke bloei. Het bloemenzaad kan het beste nog even aangedrukt worden. De eerste twee weken zijn het belangrijkste voor de kieming. Zorg ervoor dat je in deze periode de bodem licht vochtig houdt. De zaden kunnen zo voldoende hydrateren en de wortels kunnen zo rustig groeien. Daarna hebben ze alleen water nodig wanneer de bovenste centimeter van de bodem droog is geworden.

Hoe verzorg ik de zomeradonis?

De zomeradonis is een bloem die vooral voorkomt in het zuiden van Europa. De bloemen zijn onbedoeld wel eens in het noorden van Europa terechtgekomen. De bloem heeft een vrij specifieke leefomgeving, met voldoende zon en een voedingsrijke bodem. Wanneer je de zomeradonis in je eigen tuin wilt kweken dan is een goede voorbereiding al het onderhoud van deze bloem, naast het regelmatig water geven natuurlijk. Bereid je border of plantenbak voor door de bodem te verrijken met verse potgrond of compost. Zorg ervoor dat je dit goed inharkt, zodat er een gelijkmatige verdeling ontstaat. Bodemverbeterende middelen die rijk zijn aan organische stof zijn ook ideaal. Zorg er ook voor dat je de bodem met kalkmeststof hebt verrijkt. Een te zure bodem is funest voor de zomeradonis. 

Zomeradonis zaden kopen bij Graszaaddirect

Heb je interesse gekregen in het zaaien van de zomeradonis? Dan ben je bij Graszaaddirect altijd aan het juiste adres voor alles zaden van bloemen en gras. Ze zijn tenslotte altijd voordelig verkrijgbaar bij Graszaaddirect, de online graszaad specialist. De bloemen zijn los verkrijgbaar of bekijk onze mengsels waar ze ook in verwerkt zitten.