Gazonkalk kopen
Gazonkalk kopen
Voor een goed gazononderhoud, is het noodzakelijk om jaarlijks gazonkalk te gebruiken. Voordat je begint met het strooien van kalk, kun je er voor kiezen om eerst een bodemtest uit te voeren. Naarmate je een bodemanalyse gedaan hebt, weet je precies wat de voedingstoestand en zuurgraad van de bodem zijn. Je kunt vervolgens een nauwkeurig bemestingsschema voor jezelf opstellen, exact afgestemd op de behoeften van het gazon.
Wat is gazonkalk?
Gazonkalk is een product dat wordt gebruikt om de zuurgraad van de bodem te verhogen. Het bestaat uit fijngemalen kalksteen en wordt toegepast op gazons en tuinen om de pH-waarde van de bodem te optimaliseren. Door de bodem minder zuur te maken, verbetert de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten en draagt het bij aan gezonde plantengroei. De toepassing gebeurt meestal tijdens het groeiseizoen volgens specifieke instructies en bodemanalyses.
Wat doet kalk met gras?
Kalk heeft verschillende positieve effecten op gras en de bodem waarin het groeit. Ten eerste helpt kalk om de zuurgraad van de bodem, oftewel de pH-waarde, te verhogen. Dit is belangrijk omdat een te zure bodem de opname van essentiële voedingsstoffen door gras kan belemmeren. Door de pH-waarde te optimaliseren, kunnen graswortels gemakkelijker toegang krijgen tot voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium.
Daarnaast kan kalk de bodemstructuur verbeteren door deeltjes samen te binden, waardoor de grond luchtiger wordt en beter water en lucht kan vasthouden. Dit draagt bij aan een gezonde wortelgroei en een veerkrachtiger gazon. Bovendien kan kalk ook helpen bij het verminderen van de verspreiding van bepaalde bodemgebonden ziekten.
Is kalk goed tegen mos in gazon?
Kalk kan helpen bij het verminderen van mos in het gazon door de pH-waarde van de bodem te neutraliseren en gunstige omstandigheden te creëren voor grasgroei, waardoor het gazon dichter en sterker wordt en mossen worden ontmoedigd.
Als het gazon al vol mos (en onkruid) is, wordt geadviseerd om eerst te verticuteren. Vervolgens kun je ijzersulfaat strooien om de overgebleven mossen te doden. Tenslotte kun je kalk gaan strooien om de zuurgraad weer op peil te brengen.
Waarom moet ik kalk op het gazon strooien?
Gazonkalk verbetert de bodemstructuur. Een gezonde bodem is cruciaal voor alles wat groeit en bloeit in je tuin. Het strooien van een kalk meststof brengt bovendien nog veel meer voordelen met zich mee:
- Door het strooien van gazonkalk houdt je de zuurgraad van de bodem op peil. Kalk heeft een hoge neutraliserende waarde; dit zorgt voor het ontzuren van de bodem. Wanneer de bodem minder zuur is kunnen planten beter groeien en voorkom je dat ze verslappen, geel verkleuren of zelfs dood gaan. Je hebt dus niet enkel kalk voor je gazon, maar ook kalk voor planten.
- Kalk tegen mos. Mos groeit snel op een zure bodem. Maar nadat je gazonkalk hebt gestrooid, heb je de zuurgraad van de bodem ‘geneutraliseerd’. Hierdoor zal mosgeen kans meer krijgen om de kop op te steken; ook niet wanneer het buiten kouder wordt en het gazon minder licht opneemt. Ben je op zoek naar een andere manier om mos uit je tuin te verwijderen? Je kunt er voor kiezen om mos en onkruid te verwijderen met bestrijdingsmiddelen.
- Door het strooien van kalk verbeter je niet alleen de bodemstructuur, maar je zorgt ook voor een dichte zode. Doordat je een dichte zode vormt, kan het gras over het algemeen meer verdragen. Tevens zal onkruid weinig kans maken om te groeien tussen een dichtgegroeid gazon. Met kalk zorg je voor een betere wortelontwikkeling van de grasplant. Dit is precies wat het gazon nodig heeft om het hele jaar door topprestaties te leveren!
- Gazonkalk zorgt ervoor dat gazonmest een stuk sneller en beter wordt opgenomen in de bodem. De mest komt beter terecht bij de graswortels. Een gezonde bodem neemt ten slotte een stuk gemakkelijker voeding, water en licht op. De volgorde is dus als volgt: eerst kalk strooien, vervolgens het gras voeden met een gazonmest.
- Kalk met magnesium voor een stralend gazon. Gazonkalk bevat een vrij hoog gehalte aan magnesium. Magnesium zorgt voor een mooie, frisgroene bladkleur. Na het bekalken heeft je gazon weer een schitterende, frisse uitstraling.
In onze blog: ''Waarom kalk gebruiken voor het gazon?'' hebben we alle voordelen van gazonkalk op een rijtje gezet.
Wanneer moet ik kalk op het gazon strooien?
Wij krijgen vaak de vraag wanneer kalk op het gras wenselijk is. In principe kun je gazonkalk het hele jaar door strooien. Echter, de beste jaargetijden om kalk te strooien zijn februari (vroeg in het voorjaar) en oktober (in het najaar). In februari staat het groeiseizoen weer voor de deur. De temperatuur begint langzaam maar zeker weer op te lopen en alles wat groeit en bloeit wordt dan ‘wakker’. Tijdens de wintermaanden hebben de graswortels extra veel voedingsstoffen opgenomen uit de bodem om goed te kunnen blijven functioneren. Dus vroeg in het voorjaar kan het gazon wel weer een oppepper gebruiken. Je kunt het gras een boost geven door gazon kalk te strooien. Hetzelfde geldt voor in het najaar. Wanneer je rond oktober/november kalk strooit, dan zal er tijdens de wintermaanden minder snel mos groeien tussen het gras. We raden aan om het gazon kort af te maaien en om kalk te strooien bij regen.
Voor standaard gazons met een zand- en/of kleigrond raden we aan om tweemaal per jaar kalk te strooien op het gazon. Maar let op: je kan ook te veel kalk op het gazon strooien. En dat is ook niet de bedoeling! Wanneer kalk strooien op je gazon te vaak gebeurt, kan dit leiden tot een gebrek aan andere belangrijke elementen in de bodem als ijzer en mangaan. Wanneer de grond bijvoorbeeld een pH-waarde van meer dan 7.0 heeft, dan kun je het bekalken best een keer overslaan om ‘overbemesting’ te voorkomen. De ideale zuurgraad van de bodem ligt namelijk tussen de 6.0 en 7.0. Ligt de pH-waarde onder de 5.0, dan wordt het de hoogste tijd om gazonkalk te strooien.
Welke maand moet ik kalk strooien?
De beste jaargetijden om kalk te gebruiken zijn in het vroege voorjaar of het late najaar. Februari en oktober zijn doorgaans de beste maanden voor het strooien van kalk.
Hoeveel tijd zit er tussen kalk en mest?
Over het algemeen wordt aanbevolen om een periode van ongeveer twee tot vier weken aan te houden tussen het toepassen van kalk en mest op het gazon. Dit geeft kalk de tijd om zijn effect op de bodem en pH-waarde te hebben voordat je meststoffen aanbrengt om de voedingsstoffen voor het gras te versterken. Het exacte tijdsbestek kan echter variëren op basis van factoren zoals het specifieke product, de bodemgesteldheid en het klimaat in jouw regio. Het is een goed idee om de aanbevelingen op de verpakking van de producten te raadplegen en eventueel advies in te winnen bij lokale tuinexperts voor de meest geschikte timing tussen het aanbrengen van kalk en mest op jouw gazon.
Hoe strooi je kalk?
Je kan kalk op twee verschillende manieren strooien over het gazon. Je kunt ervoor kiezen om de kalkkorrels te strooien met je handen. Als je een relatief klein gazon hebt, dan kun je dit prima doen. Strooi de zak met kalkkorrels bijvoorbeeld leeg in een emmer en gebruik je andere hand om de kalk over het gazon te verspreiden. Je loopt hierbij alleen wel het risico dat de kalkkorrels niet gelijkmatig op het gazon komen te liggen. Let echter wel op hoeveel kalk op je gazon komt. Wanneer je te veel kalk op het gazon of in de border strooit, kunnen je planten en het gras beschadigd raken. Zorg er dus voor dat je wel secuur te werk gaat wanneer je gazonkalk vanuit de hand strooit. Wanneer je een vrij grote tuin hebt raden we al snel aan om de mestkorrels op het gazon te strooien met behulp van een strooiwagen. Dit werkt niet alleen een stuk prettiger, maar het kalk wordt ook veel gelijkmatiger op het gazon verspreid. Aangeraden wordt om zowel in de lengte als in de breedte te strooien in rechte loopbanen.
Gevolgen te veel kalk op gazon
Te veel kalk op het gazon kan leiden tot een verstoring van de pH-waarde van de bodem, wat uiteindelijk nadelige effecten kan hebben op de gezondheid van het gras en andere planten. Enkele mogelijke gevolgen zijn:
- Overmatig gebruik van kalk kan de pH-waarde van de bodem te sterk verhogen, waardoor de bodem te alkalisch wordt. Dit kan leiden tot moeilijkheden voor planten om bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, zink en mangaan, op te nemen.
- Een te hoge pH kan leiden tot het blokkeren van de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen in de bodem, zelfs als ze aanwezig zijn. Dit kan resulteren in voedingsstoffen tekorten bij planten, wat kan leiden tot verminderde groei en verkleuring van bladeren.
- Gras en andere planten gedijen het beste binnen een bepaald pH-bereik. Als de pH-waarde te hoog is, kan dit de algehele groei en ontwikkeling van het gras belemmeren.
- Een verstoord pH-evenwicht kan de weerstand van planten tegen plagen en ziekten verminderen, waardoor ze vatbaarder worden voor schade.
- Overmatige kalk kan de bodemstructuur beïnvloeden door deeltjes samen te binden, wat kan leiden tot verdichting en drainageproblemen.
Te veel kalk op je gazon wil je dus niet hebben! Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid kalk toe te passen en periodiek bodemanalyses uit te voeren om de pH-waarde van de bodem te controleren. Als je twijfelt over de hoeveelheid kalk die nodig is, is het raadzaam om advies in te winnen bij tuinexperts of lokale landbouw- en tuinbouwdiensten.
Hoe vaak moet je je gazon kalken?
De hoeveelheid kalk die je op je gazon moet aanbrengen, hangt af van verschillende factoren, zoals de huidige pH-waarde van de bodem en het type kalk dat je gebruikt. Het is belangrijk om een bodemanalyse uit te voeren voordat je kalk toepast, zodat je de behoeften van je specifieke gazon kunt beoordelen.
Wat is de beste kalk voor het gazon?
Onze kalk meststoffen kunnen over het gazon gestrooid worden, maar kunnen ook als ‘tuinkalk’ gebruikt worden. Kalk komt tenslotte ook goed van pas in de moestuin en border. Onze persoonlijke favoriet is misschien wel Triferto korrelkalk. Triferto korrelkalk lost snel op in de bodem, maar heeft daarentegen wel een hele lange werking. Deze magnesiumhoudende kalkmest kan overal gebruikt worden: over het gazon, in de siertuin en in de moestuin.
Kalk kopen doe je bij Graszaaddirect!
Wil je kalk voor je gazon kopen? Dat kan bij Graszaaddirect! Gras- en plantenwortels nemen tijdens warme en koude weersomstandigheden extra veel voedingsstoffen op. Het bodemleven is het hele jaar door actief bezig met het transporteren van deze belangrijke voedingsstoffen. Het is niet voor niets dat veel gazons in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, uitgeput raken met het gevolg dat er kale plekken, mos en onkruid in het gazon optreden. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Voorkom of verhelp dit probleem daarom met een van onze kalkmeststoffen. Wij hebben een breed assortiment vol met de beste merken; altijd scherp geprijsd. Kalk kopen doe je dus bij Graszaaddirect!