Bodemverbeteraar kopen

Bodemverbeteraars zijn substraten waarvan veenproducten doorgaans de hoofdbestanddelen uitmaken. Een goede vochthuishouding is wenselijk voor het behouden van een sterk wortelstelsel van de plant. Met een bodemverbeteraar zorg je ervoor dat planten beter
Lees meer...
11 producten
Filteren
ECOstyle
Bentoniet 25KG
49,95
DCM
Lavameel 20 KG
23,95 20,95
ECOstyle
Basaltmeel 20KG
49,95 44,95
MRS Seeds & Mixtures
OrgaMix Bodemverbeteraar
36,95

Bodemverbeteraar kopen

Het geheim van elk top gazon is een goede bodem. Wanneer een bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Een goede vochthuishouding is wenselijk voor het behoud van een sterk wortelstelsel van de plant. Met een bodemverbeteraar zullen je planten beter groeien en gezond blijven.

Wat is een bodemverbeteraar?

Bodemverbeteraars zijn substraten waarvan veenproducten doorgaans de hoofdbestanddelen uitmaken. De meeste bodemverbeteraars bestaan uit een mengeling van tuinturf, zwartveen en soms ook compost. Al deze substraten zorgen voor een betere bodemstructuur en een verhoogde bodemvruchtbaarheid.

Wat is het verschil tussen compost en een bodemverbeteraar?

Zowel compost, mest en bodemverbeteraars bevorderen de kwaliteit van je grond. Maar er zijn flink wat verschillen te vinden, waaronder in de samenstelling, functie en toepassing. Compost is een specifiek, organisch materiaal dat gebruikt kan worden om de kwaliteit van je bodem te verbeteren. Een bodemverbeteraar dekt echter een bredere functie. De vruchtbaarheid, algehele gezondheid, kwaliteit en eigenschappen van de bodem worden verbeterd en versterkt. Compost kan alsnog zeer geschikt zijn voor de specifieke wensen van jouw tuin en bodem. Check dit altijd met een bodemtester: dan weet je precies wat jouw tuin vraagt en nodig heeft! 

Wat doet een bodemverbeteraar?

De naam zegt het eigenlijk al, een bodemverbeteraar verhoogt de kwaliteit van de bodem in je tuin. Bodemverbeteraars worden voornamelijk aan de grond en bodem toegevoegd om het organischestofgehalte te verhogen. Het aanvoeren van organische stoffen in de bodem heeft een positief effect op de waterhuishouding. Water kan beter vastgehouden worden op een losse, rulle grond.  Naast een verbeterende vochtvasthouding zorgen bodemverbeteraars ook voor een verbeterde luchthuishouding. Dit gaat ten goede aan de wortelontwikkeling van de plant. Gezonde wortels vormen de basis van sterke planten met prachtige bloemen.

Is een bodemverbeteraar nodig?

Dit hangt volledig af van de staat en kwaliteit van jouw bodem en wat jij ermee wilt bereiken. Groenten kweken op een bodem die niet vruchtbaar is, is bijvoorbeeld onbegonnen werk. Ook kan een bodem met de verkeerde pH-waarde roet in het eten gooien. Dus wanneer jij een weelderige, gezonde tuin wilt hebben, waar veel planten, gras en bloemen kunnen groeien, is het aan te raden om eens in de zoveel tijd een bodemverbeteraar te gebruiken. 

Soorten bodemverbeteraars

Er zijn verschillende soorten bodemverbeteraars verkrijgbaar. Denk hierbij aan een organische bodemverbeteraar, maar ook aan verschillende categorieën bodemverbeteraars. Bij het woord bodemverbeteraar denken veel tuiniers al snel aan potgrond en tuinaarde. In zekere zin zijn dit natuurlijk ook bodemverbeterende producten. Maar Graszaaddirect heeft veel meer in petto! We hebben de meest populaire soorten hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Koemestkorrels:
    Je kunt een bodem ook verrijken met dierlijke mest in de vorm van koemestkorrels. Deze meststof is voorzien van voedingsstoffen en een hoog gehalte aan organische stof.

  • Hydrokorrels:
    Hydrokorrels kunnen onder in bloempotten en bloembakken gestrooid worden als drainagelaag. Hydrokorrels stimuleren de groei van planten en geven de wortels extra houvast.

  • Cacaodoppen:
    Decoratieve bodembedekkers die aan de voet van de planten in de border gestrooid kunnen worden. Cacaodoppen zijn niet milieuvriendelijk, zorgen voor een goede drainage en beschermen de grond tegen vorst.

  • Boomschors:
    Worden vaak gestrooid ter decoratie. Daarnaast heeft boomschors een vochtregulerende werking die ervoor zorgt dat de grond minder snel uitdroogt.

  • Lavameel:
    Lavameel is rijk aan silicium en andere mineralen. Lavameel is een uitstekende bodemverbeteraar dat voor een betere lucht- en waterhuishouding zorgt. Zeer geschikt voor kleigronden.

  • Bentoniet:
    Waar lavameel gebruikt wordt voor het verbeteren van kleigrond, kan bentoniet gebruikt worden voor het verbeteren van zandgrond. Ook bentoniet heeft een positief effect op de lucht- en waterhuishouding.

  • Groenbemesters:
    Worden voornamelijk in de professionele landbouwsector ingezet, maar kunnen ook gebruikt worden voor particulier gebruik. Groenbemesters binden stikstof uit de lucht, zorgen voor de toevoer van organische stoffen en verbeteren de algehele bodemstructuur.

  • Perliet:
    Anorganische korrels van vulkanische oorsprong. Perliet zorgt voor een waterhuishouding. Daarnaast zorgt perliet ook voor een luchtige bodem.

Hoe gebruik je bodemverbeteraars?

Bodemverbeteraars kunnen aangebracht worden in de grond. Voor het beste resultaat, is het aan te raden om de bodemverbeteraar in de toplaag van je grond te verwerken. Oftewel, de eerste 15 centimeter. Zo kunnen de (gras)planten in het vervolg optimaal ontkiemen. Gemiddeld gezien verbruik je ongeveer één zak bodemverbeteraar van 40/50L per vierkante meter. Bodemverbeteraars worden vaak royaler uitgestrooid op kleigronden dan op zandgronden. Houd hier dus wel rekening mee. Volg het aangegeven doseringsadvies dat op de verpakking staat altijd op.

Hoeveel bodemverbeteraar heb ik nodig?

De hoeveelheid bodemverbeteraar die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het gebied dat je wilt behandelen, de huidige staat van de bodem, het type bodemverbeteraar dat je gebruikt en het doel dat je wilt bereiken. Hier zijn enkele stappen om de hoeveelheid bodemverbeteraar te bepalen:

  1. Voer een bodemanalyse uit om de behoeften van de bodem te beoordelen.
  2. Bepaal je doel, zoals het aanpassen van de pH-waarde, het verbeteren van de bodemstructuur, of het verhogen van voedingsstoffen.
  3. Gebruik de aanbevolen dosering op de verpakking van de bodemverbeteraar, die gebaseerd is op het te behandelen oppervlak en je doel.
  4. Bereken de benodigde hoeveelheid bodemverbeteraar door de dosering te vermenigvuldigen met het oppervlakte dat je wilt behandelen.
  5. Voeg de bodemverbeteraar gelijkmatig toe aan het gebied volgens de instructies en vermijd overmatig gebruik om schade te voorkomen.

Hoeveel bodemverbeteraar per m2 je nodig hebt, hangt dus af van veel verschillende factoren. Daarom raden wij het aan om altijd eerst te meten. 

Welke bodemverbeteraar heb ik nodig voor gras?

De keuze voor het type bodemverbeteraar voor je gazon hangt af van de huidige toestand van de bodem en de specifieke behoeften van het gras dat je wilt aanleggen of onderhouden. Het is belangrijk om een bodemanalyse uit te voeren om de specifieke behoeften van jouw gras en bodem te begrijpen. Op basis van de resultaten van de bodemanalyse kun je de juiste bodemverbeteraar kiezen om de bodem te optimaliseren voor een gezonde groei van gras. Houd ook rekening met factoren zoals de drainage van de bodem, de gewenste pH-waarde en het soort gras dat je wilt aanplanten, omdat dit invloed kan hebben op je keuze voor een bodemverbeteraar.

De beste bodemverbeteraar

Welke bodemverbeteraar voor je gazon, tuin of planten je het beste kan gebruiken, hangt af van je tuininrichting. Belangrijk is om te kijken welke planten er in je tuin groeien en wat voor soort bodem je hebt. Er komen veel bodemsoorten voor in Nederland, en deze soorten kunnen van elkaar verschillen. Zo heb je kleigrond, zandgrond en leemgrond. In onze blog: ‘Bodems’ hebben we de eigenschappen van de in Nederland voorkomende grondsoorten op een rijtje gezet.

Bodemverbeteraar kopen bij Graszaaddirect

De planten in je siertuin en je groenten/fruit in de moestuin groeien beter op een losse, korrelige bodem. Een dusdanige bodemstructuur kun je realiseren met een bodemverbeteraar. Wij hebben voor elke tuin en voor elke plant een geschikte bodemverbeteraar in huis die zowel de structuur als de vruchtbaarheid van de grond verbeteren. Daarom bestel je bodemverbeteraars online bij Graszaaddirect.

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?