Koemestkorrels

Wanneer je (organische) koemestkorrels op het gazon strooit, zorgt je binnen no-time voor een betere bodemstructuur. Je geeft het gazon, de border of moes/siertuin niet alleen een boost met de belangrijkste voedingsstoffen (NPK) die zich in de mest bevind
Lees meer...
5 producten
Filteren

Koemestkorrels

Koemestkorrels hebben een hoog organische stofgehalte. Hierdoor zijn het ideale bodemverbeteraars. Niet alleen voor het gazon, maar voor de gehele tuin. Door ieder jaar koemestkorrels te strooien, zorg je ervoor dat de bodem nooit uitgeput raakt en de (gras)plant altijd kan rekenen op de benodigde voeding.

Waarom Koemestkorrels strooien?

Wanneer je organische mestkorrels, ofwel koemestkorrels op het gazon strooit, zorgt je binnen no-time voor een betere bodemstructuur. Je geeft het gazon, de border of moes-/siertuin niet alleen een boost met de belangrijkste voedingsstoffen (NPK) die zich in de mest bevinden, maar koemest zorgt ook nog voor een goede bodemstructuur. Het strooien van koemestkorrels zorgt dus voor een 2-in-1 effect.

Hoe werken koemestkorrels?

Een goede bodemstructuur resulteert in een betere voedingsopname van de voedingsstoffen. Hierdoor blijft het gazon in een goede conditie en voorkom je dat de planten slap worden, verkleuren of zelfs uitdrogen. Koemest verbetert vruchtbaarheid van de bodem. Koemestkorrels hebben een lange nawerking en komen overal in de tuin goed van pas. Lees het maar eens in onze blog: Je tuin verbeteren met koemest!

Hoe vaak koemestkorrels strooien?

Hoe vaak je koemest kan strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het bemesten van planten, is 2x strooien per jaar voldoende. Voor het gazon is 1x per jaar voldoende. Bemest het gazon of de planten in de border jaarlijks, zo houdt je de bodemstructuur en het humusgehalte op peil.  Aangeraden wordt om voor regenbui aan te gaan strooien, zodat de mestkorrels extra snel oplossen in de bodem. Houdt de weerberichten dus goed in de gaten!

Hoeveel koemestkorrels per m²?

Hoeveel koemestkorrels je moet strooien per m², hangt af van de volgende aspecten:

  • De toepassing
  • De kwaliteit van het grond

Gemiddeld genomen strooit men met 1 kilogram koemestkorrels zo'n 10 m². 

Hoe lang blijven koemestkorrels houdbaar?

Een zak met koemestkorrels is ongeveer 5 jaar lang houdbaar. Mocht je na een bemesting nog een aangebroken zak over hebben, sluit deze dan goed af en bewaar het donker en droog. Je kunt het een jaar later dan nog prima gebruiken!

Koemestkorrels of kippenmestkorrels?

De mestkorrels lijken vrij veel op elkaar in de zin dat ze beide de bodemstructuur verbeteren. Een nadeel van kippenmest is dat het veel ammonium en ureum bevat, waardoor het kan verbranden; zeker tijdens de warme zomermaanden. Kippenmestkorrels hebben een kortere nawerking aangezien deze mestkorrels sneller oplossen dan koemest. Daarentegen is het wel ietwat voedzamer dan koemest. Beide soorten zijn meer bestemd voor de bodem en niet persé als voeding voor de (gras)plant. Daarom raden we aan om koemestkorrels te strooien in combinatie met een bijpassende meststof.  Ook koemestkorrels kunnen verbranden wanneer ze in de felle zon liggen. Tevens begint het dan extra te stinken. Pas hier dus tijdens het strooien wel voor op. Strooi bij voorkeur tijdens een regenbui.

Koemestkorrels kopen bij Graszaaddirect

Graszaaddirect beschikt over een breed assortiment aan koemestkorrels. We verkopen koemest van A-merken als DCM en Pokon. Naast universele mestkorrels die je in de gehele tuin kunt gebruiken, verkopen we ook specifieke bemesting voor in de siertuin. De vaste planten in je border hebben vaak een specifieke voedingsbehoefte. Onze siertuinmest voorziet deze planten van deze voeding. Niet alleen de planten in de border, maar ook de vruchten in de moestuin hebben unieke voedingsbehoeften. Zo hebben veel groenten en fruit extra kalium nodig om dikke en bovenal gezonde vruchten te ontwikkelen. Hiervoor hebben we moestuinmest. Ook voor de taxus, coniferen en buxushagen hebben we een geschikte meststof in huis.

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?