Siertuin mest
Siertuin mest
Een siertuin is een tuin met een border die aangeplant is met (sier)planten. Siertuinen met kleurrijke en bloeiende planten zijn een lust voor het oog. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar één ding is zeker: met het aanleggen van een siertuin breng je jouw tuin naar een esthetisch hoger niveau. Het is niet vanzelfsprekend dat een siertuin in goede staat verkeert. Ook hier liggen kwaaltjes om de hoek. Om jouw siertuin in topconditie te behouden, is het noodzakelijk om siertuinmest te strooien.
Wat is siertuin mest?
Siertuinmest is een speciale meststof die zorgt voor de nodige voedingsstoffen die de planten in je siertuin nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Siertuinmeststoffen zijn speciaal samengesteld met oog op deze speciale voedingsbehoeften die verschillende sierplanten benodigd zijn. Siertuin mest maakt het mogelijk om elke sierplant te voeden met een op maat gemaakte professionele meststof. Een mooi voorbeeld hiervan is de rododendron, hortensia en azalea meststof van DCM. Deze meststof is afgestemd op een bepaalde categorie planten, namelijk zuurminnende sierplanten. Dit is een groep planten die, in tegenstelling tot de meeste andere planten, juist goed groeit op zure grond. We kunnen siertuinmest onderverdelen in twee soorten: ‘normale’, organische mest en kunstmest.
Wat is het verschil tussen normale meststoffen en kunstmeststoffen?
Een gangbare, normale meststof bestaat grotendeels uit voedingsstoffen van natuurlijke oorsprong. Daarnaast bevatten deze meststoffen ook de welbekende NPK-voedingsstoffen waarbij ‘N’ staat voor stikstof, ‘P’ staat voor fosfor en ‘K’ voor kalium. In onze blog ‘Mest in detail’ lees je meer over de exacte werking van deze voedingsstoffen. Kunstmeststoffen bestaan uitsluitend uit de zogenoemde NPK-voedingsstoffen. Dit levert een directe groeispurt op voor je sierplanten. Een voordeel hiervan is dat uitgeputte en slaphangende sierplanten meteen weer sterk en vitaal worden. Nadelen van kunstmest zijn dat het slechts voor een korte periode voeding afgeeft aan de sierplant. Daarnaast zijn kunstmeststoffen niet goed voor het milieu. Een organische mest geeft maandenlang een geleidelijke stroom van voeding af. Daarnaast hebben deze meststoffen een gunstig effect op de bodemstructuur.
Welke meststof kan ik gebruiken voor mijn siertuin?
Er zijn talloze meststoffen verkrijgbaar die je kunt gebruiken om de siertuin te bemesten. Een eenvoudige manier om alle siertuinplanten in één handeling te bemesten, is door een universele siertuinmest te strooien. Deze meststof bevat een formule die grotendeels voldoet aan de voedingsbehoeften van alle groene en bloeiende planten. Naast het strooien van een desbetreffende siertuinmest zou je de sierplanten nog kunnen voorzien van aanvullende voeding. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met beendermeel, om het wortelstelsel van de plant een extra boost te geven.
Siertuin mest voor specifieke planten
Er zijn ook kieskeurige sierplanten die je doelgericht kunt bemesten. Zo hebben we rozenmest dat zorgt voor een extra lange en uitbundige bloeiperiode. Of wat dacht je van kruidenmest? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel specifieke mest voor! Wat dat betreft, kun je een hele studie bedenken over het bemesten van de siertuin.
Organische meststoffen in je siertuin
Wij zijn een grote voorstander van het gebruiken van organische meststoffen in de siertuin. Deze meststoffen zijn een stuk beter voor het milieu. Ze beschadigen het bodemleven niet, maar stimuleren deze juist. Zo kan je verantwoord aan de slag in de siertuin. Buiten het feit dat organische siertuinmest goed voor het milieu is, brengen deze meststoffen nog veel meer voordelen met zich mee. We hebben net al kort toegelicht dat organische meststoffen een langdurige nawerking hebben en bijdragen aan een betere bodemstructuur. De siertuinmest zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen én voor een meer luchtige bodemstructuur waar planten makkelijker voeding uit kunnen halen. Zo is het cirkeltje weer helemaal rond. Of, zoals we zelf graag zeggen: organische mest is een product van de natuur dat tegelijkertijd ook vóór de natuur is bestemd.
Hoe kan ik mijn siertuin bemesten?
Bij het bemesten van de siertuin is het van belang dat je naast het bemesten van de planten ook de bodem waar de planten op groeien verrijkt. Dit kan je doen met siertuin compost of een bodemverbeteraar. Geef de sierplanten voldoende voeding, maar volg het strooiadvies dat op de verpakking staat wel goed op. Als je teveel mest op een plant strooit, loop je het gevaar dat de plant slap gaat hangen en kwetsbaar wordt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees van tevoren de verpakking van het product en bemest de siertuin eventueel met behulp van een strooiwagen. Zo ben je er zeker van dat je niet te veel mest strooit op dezelfde plek.
Wanneer kan ik mijn siertuin bemesten?
Het beste moment om de siertuin te bemesten is vlak voor of aan het begin van het groei- en bloeiseizoen. De sierplanten zullen tijdens het vroege voorjaar, wanneer de temperatuur weer wat oploopt, langzaamaan gaan groeien. Door al vroeg in het voorjaar siertuin mest te strooien, ondersteun je de sierplant tijdens zijn ontwaking. De vroegtijdige, gezonde ontwikkeling met dank aan de siertuin mest levert verderop in het jaar alleen maar plezier op. Mocht je van plan zijn om een herhaalbemesting te strooien, houd dan minimaal drie maanden tussen de eerste en de tweede bemesting. Alleen dan ben je er zeker van dat de eerste siertuin bemesting volledig is uitgewerkt.
Hoe vaak moet ik mijn siertuin bemesten?
De meeste planten hebben genoeg aan een eenmalige jaarlijkse bemesting. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Sommige planten, waaronder ook rozen, zijn genotzuchtige planten die wel een herhaalbemesting kunnen gebruiken. In dit geval kun je nog tijdens het bloeiseizoen een extra bemesting strooien. Zorg er wel voor dat er voldoende tijd zit tussen de bemestingen door. Stel dat je de voeding behoevende plant in maart een eerste bemesting hebt gegeven, dan kan de vervolgbemesting pas in juni plaatsvinden.
Kan ik te veel siertuin compost gebruiken?
Ja, het is zeker mogelijk om te veel siertuin compost te gebruiken, en dit kan enkele problemen veroorzaken in je tuin. Hoewel compost een waardevolle bron van voedingsstoffen en organisch materiaal is voor planten, kan overmatig gebruik flinke nadelen hebben, waaronder:
- Voedingsstoffenoverschot
- Onbalans in de bodem
- Waterdoorlaatbaarheid
- Zoutophoping
Het is daarom belangrijk om compost met mate te gebruiken en het advies op te volgen over de juiste hoeveelheid die geschikt is voor jouw specifieke plantensoorten en bodemgesteldheid. Over het algemeen wordt aanbevolen om compost te mengen met bestaande bodem in plaats van het puur te gebruiken en regelmatig te testen op de pH-waarde en voedingsstoffenbalans van de bodem om eventuele problemen te voorkomen.
Hoe lang kan ik de siertuin mest bewaren?
Dit kan nogal verschillen, afhankelijk van het type siertuinmest dat je gebruikt en de omstandigheden van je opslag. Bewaar je de meststoffen bijvoorbeeld in een koude, vochtige omgeving, of juist een goed geïsoleerde, afgesloten ruimte?
Bij droge meststoffen is de houdbaarheid meestal erg lang. Wanneer je je siertuinmest bewaart in een afgesloten, luchtdichte container of ruimte, dan hebben droge meststoffen vaak een langere houdbaarheid. Vocht kan altijd de kwaliteit van meststoffen verminderen.
Bij vloeibare meststoffen is de houdbaarheid vaak korter. Controleer daarom altijd de vervaldatum op de verpakking en gebruik de meststof voor die aangegeven data. Mocht de vervaldatum missen, dan kun je er vanuit gaan dat het product jaren goed zal blijven. Tenminste, mits je deze op een koele, donkere plaars wordt bewaard!
Organische meststoffen zullen eerder de neiging hebben om langzamer te ontbinden. Dit is dus goed nieuws voor de houdbaarheid van organische meststoffen! Bewaar deze echter altijd op een droge, koele plaats. De voorkeur is om ook organische meststoffen afgesloten te bewaren. Zo gaan de meeste organische meststoffen ten minste jaren mee.
Meststoffen voor siertuin kopen bij Graszaaddirect
Sierplanten zijn niet alleen het visitekaartje van je tuin zelf, maar van de kavel in z’n geheel. Dit zijn de ideale planten die meteen opvallen bij buren en voorbijgangers. Het bemesten van de siertuin is dan ook van onschatbare waarde. Het strooien van deze specifieke voedingsstoffen zorgt voor een rijke en extra lange bloei van de sierplanten. Voorkom dat je planten slap gaan hangen of zelfs verwelken! Verrijk de siertuin met compost en met een geschikte meststof. Kwalitatieve tuinmest voor de siertuin bestel je op de webshop van Graszaaddirect. Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag nog verzonden!