Anijs - Pimpinella anisum | MRS Seeds
Anijs, of Pimpinella anisum, is een plant die bijna iedereen wel kent van de specerij. Je kent het plantje vooral vanwege smaakgevende zaadjes zoals je misschien wel kent als beschuit met muisjes. De zaden komen dan ook van dit prachtige plantje. Met een bescheiden groeihoogte van 30 à 60 centimeter is hij perfect voor in elke tuin. De Anijs wordt gekenmerkt door zijn fijne, delicate geveerde bladeren die een schitterende groene textuur aan je tuin geeft. Wanneer de anijs dan volop bloeit, doet hij dat met prachtige witte bloemenschermen. Deze geven een prachtig contrast met de diepgroene bladeren.
Voor welke doeleinden kan ik de Anijs gebruiken?
De kruidachtige anijs is een eenjarige plant die een prachtige bloei doormaakt voordat het de welbekende zaden aanmaakt. Hij zal prachtig bloeien van juni tot augustus en met een beetje geluk tot ver in september of zelfs oktober. Dit maakt de middelhoge plant ideaal voor middelhoge borders en plantenbakken. Daar geeft het een prachtig contrast en accentueert de kleuren van andere tuinplanten. De anijs is daarbij erg aromatisch en verspreidt haar geur waarmee het nuttige, bestuivende insecten weet te lokken. Deze geur zou volgens velen ook muggen weren, en hoewel dit mug werende effect niet bewezen is, zijn de andere leuke eigenschappen het proberen zeker waard. Eigenschappen zoals de heerlijke eetbare zaden die bewezen gezondheidsvoordelen hebben of de prachtige bloemschermen.
Wat zijn de kenmerken van de Anijs?
- Prachtige zomerbloeiende borderplant.
- Ideaal voor bijvoorbeeld siertuinen en eetbare tuinen.
- Produceert heerlijke aromatische zaden.
- Hoewel uitheems, ondersteunt het de biodiversiteit als voedselbron voor bestuivende insecten.
Hoe zaai ik de Anijs?
Anijs kan tussen maart en mei gezaaid worden direct in de volle grond. Omdat het een eenjarige plant is zal deze hetzelfde jaar nog bloeien. Een hoeveelheid van 1 à 2 gram losse zaden per vierkante meter is al meer dan ruim voldoende voor een uitbundige bloei. Het is aan te raden om het bloemenzaad lichtjes aan te drukken na het zaaien, zodat het goed in contact komt met de bodem. Het eventueel beluchten van de bodem vooraf kan het kiemproces versnellen en de vestiging bevorderen.
Hoe onderhoud ik de Anijs?
Anijs heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Het is immers een eenjarige plant die slechts een seizoen leeft. Toch kun je regelmatig controleren op eventueel onkruid en deze verwijderen. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen terugknippen om de bloei te verlengen of de plant zaden laten produceren. Wil je de zaden oogsten om in de keuken te gebruiken? Wacht dan tot de zaden goed rijp zijn voor je deze oogst. Om de zaden te eten kun je de zaden een uur lang op een 40 graden Celsius en laat ze dan 1 à 3 uur lang drogen in de oven. Dit proces verlengt de houdbaarheid voor consumptie. Wanneer je de zaden opvangt op opnieuw te zaaien dan is het drogen niet nodig.
10 gram - ±5.000 zaden
100 gram - ±50.000 zaden
Heerlijk aromatisch keukenkruid
Zomerbloeiende borderplant
Lokt nuttige insecten
- Inhoud3 gram | 20 gram | 100 gram
- Kleur Wit
- Wetenschappelijke benamingPimpinella anisum
- ZaaiperiodeMaart - Mei
- BloeiperiodeJuni - Augustus
- Groeihoogte ± 30 - 60 cm (min/max)
- StandplaatsVolle zon / Halfzon
- LevensduurEenjarig
- Inheems/UitheemsUitheems
- Artikel codeB10050