Gazonmest kopen

Gazonmest kopen? Ook voor uw gazon hebben wij de ideale oplossing. Koop uw hoogwaardige gazonmest voordelig bij Graszaaddirect!
Lees meer...
47 producten
Filteren
ECOstyle
Gazon-AZ+ 20 KG Gazonmest
44,95 39,95
MRS Organix
Koemestkorrels 20 KG
24,95 20,95
Fertigreen
Gazonmeststof 20KG - 500m2
47,95 42,95
Triferto
Korrelkalk 15% MgO - 20kg
16,95 10,00
Triferto
Kali 60% - 25kg
43,95 38,95
Fertigreen
Stikstof Plus N23 - 20kg
26,95 23,95
ECOstyle
Myco-Gazon 25KG
64,95
Fertigreen
Kieseriet 25KG - 800m2
27,95 25,95

Gazonmest kopen

Bij Graszaaddirect beschikken we over veel soorten mest voor het gazon. Voor elk soort gazon hebben wij een geschikte meststof in huis: zowel in klein- als grootverpakkingen. Wij krijgen met regelmaat de vraag: “Welke gazonmest zorgt in mijn tuin voor het beste strooiresultaat?” Wij proberen jou hierbij de juiste richting in te helpen. Er zijn veel soorten meststoffen om het gazon mee te bemesten. Hieronder worden deze nader toegelicht.

Wat is gazonmest?

Om het gazon in een goede staat te behouden, is het bevorderlijk om jaarlijks gazonmest te strooien. Gazonmest voorziet het gras van de benodigde voeding. Hierdoor wordt je gazon niet alleen sterker, maar ook groener. Nog groener dan die van je buren! Ligt je grasmat er wat gehavend bij na een koude winter of warme zomer? Met gazonmest herstel je jouw uitgeputte gazon binnen no-time.

Soorten gazonmest

Een goed verzorgd gazon zal er het hele jaar gezond en groen bij staan. Echter vergt dit wel enige bemesting. Er bestaan verschillende soorten gazonmest. Denk hierbij aan organische meststoffen, kunstmest voor het gazon, gazonkalk, voorjaarsmest voor het gazon en najaarsmest voor het gazon. Ontdek meer over elke categorie gazonmest.

Organische meststoffen voor gazon

Organische meststoffen zijn samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen, wat resulteert in een natuurlijke en langdurige voedingsstroom van ongeveer 120 dagen. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium (NPK) in natuurlijke vormen, en bieden tevens micro-organismen, enzymen en organisch materiaal om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Het verschil met kunstmest ligt in de langzamere, gecontroleerde afgifte van voedingsstoffen aan planten en de verrijking van de bodem met nuttige voedingsstoffen. Organische mest voedt niet alleen planten, maar bevordert ook een gezonde bodem, wat resulteert in een weelderig gazon en weerstand tegen ziekten en plagen. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt voor gazon, moestuin, bloembedden, struiken en bomen. Voordelen van organische meststoffen zijn onder andere hun positieve impact op het milieu, de bevordering van bodemleven, bijdrage aan een gezonde bodem en langdurige werking zonder het risico op overbemesting of verbranding. Maak een weloverwogen keuze op basis van de behoeften van uw gazon en bodemconditie.

Kunstmest voor gazon

Kunstmest speelt een cruciale rol in het voeden van alles wat in je tuin groeit, van gras tot diverse gewassen en planten. De juiste kunstmestkeuze is van essentieel belang, en dit hangt af van de NPK-samenstelling, die staat voor de drie belangrijkste basisvoedingsstoffen in plantenvoeding. Stikstof (N) bevordert de groei, fosfor (P) stimuleert wortelontwikkeling en verbetert de wateropname, terwijl kalium (K) zorgt voor sterke, compacte planten, vruchtgrootte en bloemkleur. Begrijpen welke NPK-voedingsstoffen in een kunstmest voor je gazon je tuin nodig heeft, is de sleutel tot een stralende en gezonde tuin gedurende het hele jaar.

Gazonkalk

Voor effectief gazononderhoud is een jaarlijkse toepassing van gazonkalk essentieel. Voordat je begint met het kalk strooien, is het raadzaam om een bodemtest uit te voeren om de voedingsstatus en zuurgraad van de bodem te begrijpen. Hiermee kun je een op maat gemaakt bemestingsschema opstellen dat perfect aansluit bij de behoeften van je gazon. Gazonkalk, gemaakt van fijngemalen kalksteen, verhoogt de pH-waarde van de bodem en verbetert daarmee de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor gezonde plantengroei. Het optimaliseert ook de bodemstructuur, waardoor gras gemakkelijker toegang krijgt tot voedingsstoffen en het gras sterker en dichter wordt, wat de groei van mos ontmoedigt.

Voorjaarsmest voor gazon

Voorjaarsmest voor je gazon is een onmisbaar element in effectieve tuinverzorging. Hoewel ze minder bekend zijn dan najaarsmeststoffen of reguliere meststoffen, spelen ze een vitale rol bij het herstel van je tuin na de winter. Deze speciale mengsels van voedingsstoffen, rijk aan stikstof (N) om de groei te stimuleren, fosfor (P) voor wortelontwikkeling, en kalium (K) voor algemene vitaliteit, voorzien je gazon en planten van de benodigde voeding om in het voorjaar krachtig te gedijen en bloeien. Ze dragen bij aan gezonde groei, bloemenpracht, versterkte wortels, ziekteresistentie en algehele vitaliteit van je (gras)planten, en leggen zo de basis voor een prachtige tuin gedurende het hele seizoen.

Najaarsmest voor gazon

Najaarsmest voor je gazon is een essentiële gazonmeststof voor gras met een hoog gehalte aan kalium en ijzer, specifiek ontworpen om de weerstand van je gazon te versterken en het winterseizoen probleemloos te doorstaan. Kalium speelt een cruciale rol bij het welzijn van je gras, waarbij het zorgt voor efficiënt transport van water en koolhydraten naar de grasplanten. In het voorjaar moeten gazons vaak hersteld worden van de uitputting tijdens de winter, wat kan leiden tot problemen zoals mosgroei en kale plekken. Het gebruik van najaarsmeststoffen voedt je gazon met de benodigde voedingsstoffen om deze uitdagingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je gazon er in het vroege voorjaar prachtig bij ligt.

Vloeibare meststof of mestkorrels gebruiken?

Al jarenlang wordt er bemest met de welbekende mestkorrels. Een andere, iets minder bekende manier om het gazon te bemesten, is door gras te besproeien met vloeibare meststof voor je gazon. Een groot voordeel van vloeibare mest is dat dit over het algemeen goedkoper is dan de 'klassieke' mestkorrels. Tevens is het erg gebruiksvriendelijk. Het brengt helaas ook nadelen met zich mee. De kans op verbranding van het gras is groter dan bij mestkorrels. Door het toedienen van vloeibare mest wordt de bodem sneller zuur. Zoals je inmiddels al hebt gelezen, bemoeilijkt dit de opname van de voedingsstoffen. Juist om deze redenen gaat onze voorkeur toch uit naar gazonmest in korrelvorm.

Hoe kun je het beste gazonmest strooien?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee zou moeten houden voordat je begint met het strooien van gazonmest. Zo wordt er aangeraden om pas te bemesten wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Aangeraden wordt om, vooral bij de grotere gazons, te strooien met een strooiwagen. Zo ben je er zeker van dat de mestkorrels gelijkmatig verspreid worden over het gazon. De mestkorrels uitstrooien met een strooiwagen werkt een stuk prettiger en in de praktijk krijg je altijd een beter strooiresultaat. Heb je een klein gazon? Dan kan je er ook voor kiezen om de bemesting te strooien met de hand en met een hark. Of, misschien nog wel makkelijker; met behulp van een handstrooier zoals de Universele handstrooier WE-B van topmerk Wolf Garten. Voor een complete uitleg over het bemesten van het gazon, verwijzen we je graag door naar onze blog: ‘Het gazon bemesten’.

Hoeveel gazonmest strooien?

De hoeveelheid gazonmest die je moet strooien, varieert afhankelijk van factoren zoals de grootte van je gazon, het type meststof en de voedingsbehoeften. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking van de meststof voor specifieke richtlijnen. Over het algemeen geldt een dosering van ongeveer 20-30 gram meststof per vierkante meter voor onderhoudsbemesting. Voor nieuwe aanplant of zwaardere behoeften, volg de aanbevelingen van de fabrikant en gebruik een gazonmeststrooier voor een gelijkmatige toepassing. Bemest bij voorkeur in de lente en herfst, vermijd hitte of droogte, en overweeg een bodemtest voor nauwkeurige voedingsbehoeften.

Wanneer gazonmest strooien?

Graszaaddirect raadt aan om het gazon minimaal drie keer per jaar te bemesten. Begin al vroeg in het voorjaar met het strooien van gazonkalk. Kalk zorgt ervoor dat de gazonmeststoffen later in het jaar beter opgenomen worden in de bodem. Tijdens de lente of aan het begin van de zomer, kan de tweede bemesting gestrooid worden over het gazon. Onze voorkeur gaat uit naar een organisch-minerale meststof. Deze meststoffen geven een langdurige voedingsstroom af aan het gras van gemiddeld drie maanden. Hierdoor blijft het voedingsgehalte van de bodem op peil en blijft het gras gezond; ook tijdens extreme droogte. De derde en tevens laatste bemesting van het jaar vindt plaats in het najaar. Het gazon kan dan verrijkt worden met specifieke najaarsmest. Deze bemesting bevat extra veel kalium en ijzer. Dit zorgt ervoor dat je gazon zonder kleerscheuren de winter overleeft. 

Wat te doen bij overbemesting van het gazon?

Als je vermoedt dat je gazon is overbemest, zijn hier stappen die je kunt nemen om de situatie te corrigeren:

1: Stop met bemesten

Als je merkt dat je te veel meststoffen hebt gebruikt, stop dan onmiddellijk met het toedienen van meststoffen aan je gazon. Het gras heeft tijd nodig om te herstellen voordat je weer gaat bemesten.

2: Gras besproeien

Geef je gazon een diepe, langzame besproeiing om de overtollige meststoffen te verdunnen en weg te spoelen. Dit zal helpen om het overtollige zout uit de meststoffen uit de bodem te verwijderen.

3: Wachten en observeren:

Laat je gazon een paar weken met rust. Houd de gezondheid van het gras in de gaten. Als je tekenen van verbranding, zoals bruin wordend gras, ziet, wees geduldig. Het gras zal na verloop van tijd herstellen.

4: Bodemtest

Als je vermoedt dat de bodem te zwaar is bemest of als je regelmatig te maken hebt met overbemesting, overweeg dan om een bodemtest uit te voeren. Dit zal je helpen om de voedingsstatus van de bodem beter te begrijpen en de juiste meststoffen in de juiste hoeveelheden toe te passen.

5: Aanvullende stappen

Als de schade aan je gazon ernstig is, kun je overwegen om extra stappen te ondernemen, zoals verticuteren, gazon beluchten, het toepassen van kalk om de pH-waarde van de bodem te corrigeren, of het zaaien van graszaad om kale plekken te herstellen.

Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen en toepassingsinstructies op de verpakkingen te volgen om overbemesting te voorkomen. Overbemesting kan schadelijk zijn voor het milieu, dus wees altijd voorzichtig en zorgvuldig bij het gebruik van meststoffen in je tuin.

Welke gazonmest kun je gebruiken tegen mos?

Veel gazonbezitters hebben of krijgen er wel eens mee te maken: mos in het gazon. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de bodem te zuur is. Mos groeit namelijk erg snel op zure bodems. Voedingsstoffen doordringen lastig door zure bodems. Een gevolg hiervan is dat het gras steeds slechter gaat groeien, aangezien de wortelen weinig tot geen voeding meer ontvangen uit de bodem. Op den duur zal mos hierdoor de kans krijgen om de kop op te steken. Wanneer je opmerkt dat er mos begint te groeien tussen het gras, moet je snel in actie komen om te voorkomen dat mos de overhand neemt in het gazon. Heb je slechts op enkele plekken mos in het gazon, dan kan je Orgamix Mos Control strooien. Mos Control is een gazonmeststof met een indirecte werking tegen mos. De voeding zorgt ervoor dat het gras geleidelijk aan groeit en een mooie, donkergroene kleur krijgt. Tegelijkertijd dringt het de groei van mos terug. Daarnaast kun je mos bestrijden met verschillende bestrijdingsmiddelen. 

Welke gazonmest is het beste?

Welke gazonmest het beste is, hangt een beetje af van de situatie waarin je tuin zich verkeerd. De eerste vraag die je kan stellen is: kies ik voor kunstmest of voor een organische meststof? Kunstmest, kenmerkend door de royale N-P-K samenstelling, wordt door de snelle werking vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Een nadeel van kunstmest is dat dit de bodem niet voedt. Organische mest stimuleert het bodemleven wél doordat de micro-organismen de mest omzet tot opneembare deeltjes (sporenelementen) voor de plant. Hierdoor verbeter je de bodemstructuur aanzienlijk. Daarnaast hebben organische meststoffen een langere nawerking dan kunstmest. Organische mest is ook nog eens een milieuvriendelijke alternatief ten opzichte van kunstmest. Het duurt in tegenstelling tot kunstmest wel langer totdat de voedingselementen de plant bereiken en er zichtbaar resultaat is. De voedingsstroom wordt namelijk gecontroleerd afgegeven aan de grasplant, wat ook zeker zijn voordelen heeft. 

Is gazonmest schadelijk voor dieren?

We raden uit voorzorg aan om huisdieren niet over een pas bemest gazon te laten lopen. Het is vooral kunstmest dat gevaarlijk kan zijn voor honden en andere huisdieren. Zorg er dus voor dat de meststof zo snel mogelijk oplost in de bodem. Je kunt dit proces versnellen door het gazon te bewateren. Je huisdieren kunnen dan snel weer over het gazon lopen. Pas wanneer de mest volledig is opgenomen in de bodem, kan je jouw huisdieren weer vrij rond laten lopen over het gazon. Je kunt er ook voor kiezen om het gazon gefaseerd te bemesten. Zo kun je het gedeelte waar je niet strooit afrasteren, zodat je jouw huisdieren alsnog zorgeloos buiten kunt laten lopen.

Gazonmest kopen bij Graszaaddirect

Gazonmest is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zoals je inmiddels hebt gelezen, is het onderhouden van het gazon door middel van het strooien van een gazon meststof van cruciaal belang voor het behouden van een stralend gazon. Wij hebben voor elk gazon een geschikte meststof in huis. Haal het beste uit je gazon, bestel gazonmest met enige regelmaat in de aanbieding bij Graszaaddirect! Gazon mest kopen doe je voordelig online op onze webshop.

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?