Bladkool - Brassica oleracea var. viridis | MRS Seeds
Bladkool is een tweejarige koolsoort met grote, gekrulde of gladde bladeren in diverse kleuren. Het is een winterharde plant, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, dat tegenwoordig wereldwijd wordt geteeld. Bladkool kan een hoogte bereiken tussen de 60 en 120 centimeter. De bladeren, rijk aan vitamines en mineralen, kunnen op diverse manieren worden gebruikt. Bladkool is een waardevolle toevoeging aan elke tuin vanwege de sierwaarde, winterhardheid en voedingswaarde.
Voor welke doeleinden kan ik bladkool gebruiken?
Bladkool is een bijzonder goede groenbemester en daarnaast ook een smakelijk voedergewas. Deze plant heeft een snelle beginontwikkeling en bladproductie. Het is een lang en bladrijk product dat een grote hoeveelheid droge stof opbrengst heeft. Bladkool heeft een goede stikstofbinding en een sterke beworteling. Hiermee bevordert het niet alleen het stikstofgehalte in de bodem, maar ook de aanvoer van organische stoffen.
Bladkool is op de meeste gronden goed te verbouwen, met uitzondering van veengronden. Wel moet er genoeg kalk en magnesium in lichte gronden aanwezig zijn voor een optimale opbrengst. Op zand- en lössgronden is er verplichting om een vanggewas te zaaien na de teelt van maïs. Bladkool is hiervoor uiterst geschikt. Hiermee wordt de uitspoeling van stikstof voorkomen. Het gewas is voornamelijk bedoeld voor (middel)vroege stoppelzaai.
Wat zijn de kenmerken van bladkool?
- Tweejarige koolsoort
- Winterharde plant
- Hoge sier- en voedingswaarde
- Goede groenbemester
- Eetbaar voor mens en dier
- Goede stikstofbinding
- Sterke beworteling
Hoe zaai ik bladkool?
Bladkool kun je het beste zaaien in juli en augustus. Maak de bovenste laag van de bodem los en verwijder onkruid en wortels uit de bodem. Zaai de kleine zaadjes van de bladkool in rijen met een tussenruimte van ongeveer 10 tot 25 centimeter. Zaai de zaadjes op zo’n diepte van 2 tot 3 centimeter diep en zorg ervoor dat je een klein laagje aarde over de zaadjes strooit. De zaden moeten namelijk zowel in contact kunnen staan met de aarde als met zonlicht.
Hoe onderhoud ik bladkool?
Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral in het begin. Daarnaast is het aan te raden om in de gaten te houden of er onkruid tussen je bladkool begint te groeien. Je wil concurrentie uiteraard voorkomen. Je kunt je bladkool oogsten door de buitenste bladeren af te snijden. Dit stimuleert een gezonde groei en een overvloedige oogst zodat je kunt genieten van je zelfgekweekte bladkool!
Eetbaar voor mens en dier
Tweejarige, winterharde koolsoort
Zeer goede groenbemester
Goede stikstofbinding en sterke beworteling
- Inhoud1 kg | 5 kg | 25 kg
- Zaaidichtheid siertuin1 gram per m²
- Zaaidichtheid landbouw10 kg per ha
- ZaaiperiodeJuli - Augustus
- GroeihoogteMin. 60 cm - Max. 120 cm
- Artikel codeBLADKOOL.1KG | BLADKOOL.5KG | BLADKOOL.25KG