Esparcette - Onobrychis viciifolia | MRS Seeds
Esparcette is een ontzettend veelzijdige plant. Het is naast een prachtige plant ook een enorm goede groenbemester. Deze groenbemester heeft bodemverbeterende eigenschappen die het makkelijker maken voor een volggewas. De plant doet het dan ook vooral goed op een wat vochtigere en kalkrijke bodem. De esparcette heeft een symbiotische relatie met de Rhizobium bacterie, die ook vaak in organische meststoffen wordt toegevoegd. Deze nuttige bacterie helpt de plant stikstof uit de lucht vast te leggen in de bodem. En omdat de plant veel nectar aanmaakt, lokt deze ook veel vlinders en bijen.
Voor welke doeleinden kan ik de esparcette gebruiken?
Naast haar functie als groenbemester, wordt de esparcette ook ingezet als krachtvoer voor vrijwel alle grazers, maar vooral voor paarden. Esparcette heeft namelijk een zeer hoge voedingswaarde. Onder andere door de goed verteerbare eiwitten is dit een echt krachtvoer. Doordat esparcette looizuur bevat, wordt het darmklimaat van het paard minder aantrekkelijk. Het is dus niet alleen goed voor de voedingsbehoefte, maar ook goed voor de weerstand van jouw gezonde grazer.
Al met al is de esparcette een uitstekende groenbemester of voederplant. De plant is geschikt voor akkers, weides waar hooi gewonnen wordt, of in weides waar beweid wordt. De plant is door haar vele voordelen een uitstekende kandidaat om de biodiversiteit van je akker of weide te verhogen. De plant bevordert het bodemleven door de symbiotische relatie met Rhizobium. Daarnaast is de plant erg aantrekkelijk voor veel nuttige insecten.
Wat zijn de kenmerken van de esparcette?
- Sterke groenbemester
- Krachtvoer voor grazers, vooral paarden
- Vergroot de biodiversiteit
- Versterkt het bodemleven
- Verhoogt de weerstand van grazers
Hoe zaai ik de esparcette?
Vanaf maart tot juli is het bloemenzaad van de esparcette te zaaien. Je kunt de losse zaden uit de losse pols zaaien voor een klein oppervlak, of juist met een zaaimachine voor een groter terrein. Het is aan te raden om na het zaaien wat water te geven, gezien de zaden dan snel zullen ontkiemen. Let er wel op dat de bodem goed doorlatend is, zodat er geen plasjes water ontstaan. De grond moet vochtig, maar niet nat zijn.
Hoe onderhoud ik de esparcette?
De esparcette is geen moeilijke plant en heeft ook maar een matige waterbehoefte. Vermijd daarom wateroverlast, maar geef de plant wel water tijdens hete en droge periodes. Wanneer de esparcette begint met bloeien, is het een optie om de toppen af te knippen. Hiermee voorkom je zaadvorming, terwijl je wel de groei van de plant stimuleert. Dit kan ook helpen om de kwaliteit van het voer te vergroten. Ook is het aan te raden om concurrentie met planten in de gaten te houden. Dun eventueel wat planten uit rondom de esparcette. Dan weet je zeker dat er genoeg voedingsstoffen overblijven voor deze functionele plant!
Zeer goede groenbemester
Legt stikstof vast in de bodem
Bevordert het bodemleven
Ook zeer geschikt voor krachtvoer voor paarden
Aantrekkelijk voor nuttige vlinders en bijen
Hoge voederwaarde
Makkelijk verteerbaar eiwit
Verhoogt de weerstand tegen darmwormen
- Inhoud250 gr | 1 kg | 5 kg | 25kg
- Zaaidichtheid siertuin4 - 5 gr per m²
- Zaaidichtheid landbouw40 - 50 kg per ha
- ZaaiperiodeMaart- Juli
- GroeihoogteMin. 60 cm - Max. 120 cm
- Artikel codeTHS.ESPARCETTE