Gewoon Barbarakruid - Barbarea vulgaris | MRS Seeds
Gewoon Barbarakruid is een opvallende, twee- tot meerjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. De bloemen worden ook wel Sint-Barbarakruid genoemd omdat deze rond de gelijknamige naamdag nog steeds te oogsten is. De plant kent een lange bloeitijd die halverwege de lente al begint en pas ver in de nazomer stopt. Met zijn frisse, gele bloemen fleurt hij je tuin volledig op. Deze prachtige plant is daarnaast ook winterhard en wintergroen. Waar de meeste planten in de winter afsterven, blijft deze de hele winter groen. In de Benelux is het niet alleen een leuke tuinplant, maar ook een inheemse plant die een belangrijke waardplant is voor verschillende vlinders.
Voor welke doeleinden kan ik het Gewoon Barbarakruid gebruiken?
Het barbarakruid is een, dankzij zijn sterke eigenschappen en inheemse status, een ideale tuinplant. De plant is volledig aangepast aan ons klimaat en heeft de biodiversiteit veel te bieden. De plant is enorm gemakkelijk te zaaien in de border, of zet ze juist in een leuk bloemenperk. De bloemen maken meer dan genoeg stuifmeel en nectar aan. Vooral de wilde honingbij is hier gek op. Naast dat het een gemakkelijk te kweken plant is, is deze ook erg functioneel. De bloemen zijn namelijk ook eetbaar. Je kunt tot diep in de winter de bladeren en bloemen toevoegen aan salades, rauw eten als andijvie voor in de stamppot, of er pesto van maken. De plant zit boordevol vitamine C en is daarom in de winter ook zeker te gebruiken als vitamineboost. Van de bladeren kan ook thee gezet worden in combinatie met gedroogd fruit. Barbarakruid wordt ook veel ingezet rondom moestuinen en woningen om indirect motten te bestrijden. De motten zijn er gek op, maar de plant is giftig voor hun larven.
Wat zijn de kenmerken van het Gewoon Barbarakruid?
- Prachtige twee- tot meerjarige borderbloem met een zeer lange bloeiperiode.
- Het inheemse Barbarakruid is winterhard en blijft ook in de winter prachtig groen.
- De bladeren en bloemen van de plant zijn eetbaar en vergelijkbaar met waterkers of mosterdzaad. Je kunt er zelfs thee van zetten.
- De bladeren zitten vol vitamine C en kunnen tot diep in de winter geoogst worden.
- De plant is een indirecte bestrijder van plaaginsecten zoals motten.
Hoe zaai ik het Gewoon Barbarakruid?
De zaden van deze tweejarige bloemen kun je het beste tussen mei en juni of rond eind augustus zaaien. Vooral bij temperaturen van ongeveer 20 graden Celsius zal de bloem snel kiemen. Hiervoor is 1 à 2 gram losse zaden per vierkante meter al ruim voldoende voor een rijkelijke bloei. Het bloemenzaad kan het beste nog even aangedrukt worden. Zaai ze wel direct op de plek van bestemming. Het verpoten van deze bloemen verzwakt de plant enorm. Voor de beste resultaten kun je zaaien op verse potgrond in bloembakken of op een verrijkte bodem in de border. Zet de bloemen vooral op een zonnig plekje waar de bodem goed draineert.
Hoe onderhoud ik het Gewoon Barbarakruid?
Het barbarakruid is volledig aangepast aan ons klimaat. De plant heeft daardoor in de winter geen extra onderhoud nodig. Om zo veel mogelijk uit de bloeiperiode te halen, kun je de uitgebloeide stelen terugsnoeien. Dit stimuleert de plant om nieuwe stelen te maken die opnieuw zullen bloeien.
Trekt veel nuttige insecten
Inheemse bloemsoort
tweejarige, vaste plant
Prachtige, fris gele plant
Eenvoudig zelf te zaaien
Eetbare bloemen
- Inhoud10 gram | 100 gram | 1 kilogram
- Kleur Geel
- Wetenschappelijke benamingBarbarea vulgaris
- ZaaiperiodeAugustus - September
- BloeiperiodeMei t/m Juli
- Groeihoogte 60 - 80 centimeter
- StandplaatsVolle zon / Halfzon
- LevensduurEenjarig / tweejarig / meerjarig (> 3 jaar)
- Inheems/UitheemsInheems
- Artikel code80-0003