Kleigrondverbeteraar Lava - 20KG | DCM
Kleigrond is vaak enorm vruchtbare grond, maar het kan ook erg compact zijn. Vandaar dat kleigrond ook wel zware grond genoemd wordt. Gelukkig kun je de bodem verbeteren met deze handige kleigrondverbeteraar die bestaat uit lavagruis. Lavagruis of lavakorrels bestaan uit kleine korrels poreus lavagesteente. Juist wegens hun formaat en porositeit zijn ze ideaal om de structuur van kleigrond te optimaliseren. Daarnaast hebben de lavakorrels ook voordelen vergeleken met andere bodemverbeteraars.
Waarom kiezen voor de lavakorrels
Lava korrels zijn gemaakt van, jazeker, lavagesteente. Dat betekent dat het een anorganisch product is van natuurlijke oorsprong. Daardoor is deze bodemverbeteraar ideaal voor alle tuinen inclusief biologische tuinen en zelfs vegan tuinen. De poreuze korrels zullen vooral ingezet worden om de bodemstructuur te verbeteren. De poriën van de korrels zorgen voor betere doorlaatbaarheid. Water kan zo makkelijker wegstromen en lucht kan diepere delen van de bodem bereiken. Ook houdt het niet onnodig de voedingsstoffen vast zoals bij organische bodemverbeteraars soms het geval is. Hierdoor hoeven de planten niet te concurreren met de bodemverbeteraar.
Naast het verbeteren van de bodem zijn er ook nog andere toepassingen voor de lavakorrels. De korrels zijn namelijk ook ideaal als bodembedekker vergelijkbaar met hydrokorrels. De korrels zijn daardoor ook perfect als substraat voor cactussen, vetplanten en rotsplanten. Ook kunnen ze overlast voorkomen. De korrels kunnen namelijk overlast van slakken verhelpen. Lavakorrels hebben namelijk ongelijke randen die scherp aanvoelen voor de gevoelige huid van slakken. Wanneer je lavakorrels of lavameel rondom je planten strooit, creëer je gemakkelijk een slakken barrière. Ook heermoes kun je bestrijden met de lavakorrels. Lees daar meer over in onze blog “Hoe kun je heermoes bestrijden”.
Voordelen van lavakorrels
- De lavakorrels hebben een formaat van tussen de 0,5 en 3 mm.
- De korrels verbeteren de water- en luchthuishouding van kleibodems.
- Omdat de korrels van steen zijn, zijn ze geschikt voor alle tuinen inclusief biotuinen en vegan tuinen.
- Ook ideaal als substraat voor cactussen, vetplanten, rotsplanten en als bodembedekker.
- Bevat geen organische stof en houdt dus niet onnodig voedingsstoffen vast.
- Helpt ook bij het bestrijden van heermoes.
- Lavagesteente is ook in te zetten bij overlast door slakken.
Hoe pas ik lavakorrels toe?
Lavakorrels kun je bij de aanleg en het onderhoud toepassen. De lavakorrels bestaan vooral uit mineraal gesteente en zullen na verloop van tijd door erosie verdwijnen. Je planten nemen dan de vrijgekomen mineralen weer op, maar je zult de bodem dan ook weer van nieuwe korrels moeten voorzien. Gelukkig is dat kwestie van strooien en inharken. Gemiddeld zal de gemiddelde dosering ongeveer 1 à 2 kg per m² zijn bij zowel het onderhoud als aanleg. Bij de aanleg op een zware bodem kan 2 à 10 kg per m² het verstandigst zijn. Dit werk je goed in, in de bovenste 5 à 15 centimeter van de bodem. De korrels zijn ook handig bij potgrond. In dat geval gebruik je 25 à 50 gram per liter potgrond.
Samenstelling
Bodemverbeterende lavakorrel
- 100% lavagesteente
Geschikt voor biotuinen
Zware bodem verbeteraar
Verbetert lucht-waterhuishouding
Hele jaar toepasbaar
- Inhoud20 kg
- Geschikt voor10-20 m²
- Dosering1350 gr per m²
- Type meststofOrganisch-mineraal
- Samenstelling 100% lava gesteente
- GebruiksperiodeJaarrond
- OpnamesnelheidGemiddeld
- WerkingsduurGemiddeld
- Artikel code1001152